6 четения

Олтар на ранновизантийска базилика е открит при разкопките във Френкхисар

В края на миналата седмица на разкопките на Богородичния манастир на Асеневци в местността Френкхисар археологът проф. Хитко Вачев е показал на кмета на В. Търново Даниел Панов и неговия заместник Ганчо Карабаджаков разкритият в началото на разкопките олтар на ранновизантийската базилика, върху която е бил построен манастирът. Проучванията на християнския комплекс, намиращ се под Балдуиновата кула във Велико Търново, стартираха през 2014 г.

Богородичният манастир и намиращата се под него базилика са сред най-значимите археологически открития във Велико Търново през последните години, според проф. Вачев. Базиликата е била 18 метра широка, а на дължина е достигала поне 30 метра. Смята се, че е строена в края на V век и е съществувала до VII век, след което е разрушена. Според археолога голяма е вероятността базиликата да е била епископска резиденция в града Зикидева, който съществувал през V – VI век на територията на Царевец и Момина крепост.

При разкопките на Богородичния манастир, построен върху ранновизантийската базилика, бяха локализирани близо 4000 фрагмента от стенописи. Част от тях се отнасят към първата половина на XIII век. Намерен бе и частично запазен надпис, в който се чете думата цар. Открити бяха 700 парченца от смалт, които са съставни части от патронната икона на храма, която е мозаечна и изобразява Богородица. Част от тях дори са златни. Локализирани са и няколко знатни погребения.

Находките дават основание на проф. Вачев и екипа му да смятат, че Богородичният манастир под Балдуиновата кула е един от най-представителните в столичния Търновград.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!