42 четения

Павелският зет Мяо Йен избра най-вкусната лютеница на събора в селото

Главният готвач на търновски китайски ресторант и женен за булка от Павел бе оценителят на лютеницата тази година на Четвъртия събор на чушките, доматите и традиционните вкусотии в селото. 39-годишният Мяо Йен говори перфектно български и е у нас от 2008 г. Съпругата му Зорница била сервитьорка в „Златния дракон“, където двамата се залюбили и после се взели. Днес имат две деца – Ива, на 5 г., която беше с тях на събора, и двегодишната Анна. Преди да дойде у нас, Мяо е бил в Сърбия и пак готвач. Въпреки уменията си у тях готви Зорница, с усмивка споделя тя.

Мало и голямо се включи в бъркането на лютеницата.
Мало и голямо се включи в бъркането на лютеницата.

Дегустаторът избра най-вкусната лютеница късно вечерта на 3 септември и тя се оказа на дама от Долна Липница. Най-големите домати, чушки и патладжани пък бяха от Сломер, Козловец и Обединение. На феста бе пълно с гости и почитатели на народните танци и песнопения, които до тъмно в събота огласяха площада в селото. На събора бяха дошли над 300 самодейци от близо 20 кметства в областта, а вечерта на площада имаше над 1000 души. За пръв път читалището и кметството в селото организираха благотворителна сергия с бурканчета с лютеница с емблемата на феста, магнитчета със снимка на възобновения местен състав „Павелски мераклии“ и букетчета от билки. Лютеницата бе приготвена лично от председателката на читалището Катя Стамова, а накрая бяха събрани 460 лева, с които ще се купуват нови носии на състава.

Естествено, още от рано сутринта на мегдана се бъркаше на място лютеницата, а в ритуала участваха и деца. Варенето на павелска лютеница на място, която после се раздаваше на гостите, бе под мотото „Лютеницата на мама и баба – най-вкусна!“.

Площадът на селото се напълни със самодейци и вкусни гозби.
Площадът на селото се напълни със самодейци и вкусни гозби.

Нели СУКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!