7 четения

Фермери могат да разширят стопанствата си със земя на разсрочено плащане

„Агрион“ предлага атрактивни парцели на преференциални цени

На пазара на земя се появиха нови оферти за продажба при безлихвено разсрочено плащане и при цени от 400 лв/дка. Инициативата се организира от един от големите собственици на земя – „Агрион”. За продажба са пуснати близо 6600 имота с големина между 1 и 700 дка като на сайта на компанията е открита специална секция, в която могат да се разгледат. Основните купувачи на земя са фермерите, които искат да увеличат стопанствата си и хора извън земеделието, които имат спестени при и търсят начини да инвестират своден ресурс. Сред предложенията има и пасища, подходящи за животновъди.

„За фермерите вече предлагаме да закупят от нас земя при преференциални условия: безлихвено разсрочено плащане до 3 години без допълнително оскъпяване и атрактивни цени от 400 лв/дка. Така искаме да подкрепим дългосрочните им планове за разрастване без да се товарят допълнително финансово“, заяви търговският директор на компанията Ивайло Иванов. „Забелязваме също така интерес към развитието на трайни насаждения, за които се предвиждат допълнителни субсидии, но изискват собственост върху земята и гаранции, че ще може да се ползва в по-дълъг период. Затова решихме да предложим продажби на подходящи за това парцели”, уточнява още той. „Наши партньори са и животновъдите. За да получат субсидии те също трябва да докажат правно основание за ползване на пасища. Животновъдството е тежък отрасъл и ако няма дългосрочно планиране и сигурност, вероятността за фалити в сектора е голяма. С покупката на големи пасища активните животновъди могат да си осигурят необходимите им площи”, коментираха още от компанията.

В последните две години към пазара на земеделска земя има интерес от страна на хора, която я приемат като инвестиционен актив без сериозни намерения да се занимават активно със земеделие. Според експерти в бранша 30% от сделките със земеделска земя са осъществени именно от физически лица, което ги поставя като третата най-голяма група играчи в сектора след фондовете и арендаторите.

С продажбата на управляваната земя „Агрион” иска да съсредоточи дейността си към концентриране и окрупняване на собственото производство. Компанията ще инвестира привлечения ресурс в развитието на нови услуги, в стопанството си и в купуването на земя с възможност за комасация. От страна на собствениците, продажбата на малък парцел, за който са получавали несигурна рента през годините, се оказа по-атрактивен вариант за осигуряване на финансови средства, отколкото оставянето му да пустее или генерирането на несигурни доходи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!