60 четения

Гости от румънския град Герла очаровани от събора на плодородието в Полски Тръмбеш

Общината в Трансилвания разполага с 10 млн. евро бюджет и не чака на проекти

ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ ПОБРАТИМЕНИЯ РУМЪНСКИ ГРАД ГЕРЛА БЕ ОЧАРОВАНА ВЧЕРА ОТ СЪБОРА НА ПЛОДОРОДИЕТО НА ПЛОЩАДА В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ, подреден по случай днешния празник на града, който става на 52 години. Начело на визитата от северната ни съседка бе новият кмет Неселиан Йоан, който управлява от четири месеца. 54-годишният управник идва за първи път у нас, а на побратимения от няколко години Полски Тръмбеш донесе дар от 70 костюма от Швеция за огнеборци. Герла, която се намира в Трансилвания, е град община с близо 21 000 души население и с бюджет от 10 млн. евро. Там не разчитат на проекти, имат си хлебозавод, фабрика за дървен материал, месокомбинат, куп детски градини, гимназия и основно училище. По време на гостуването си в Полски Тръмбеш кметът Йоан и градоначалникът Георги Чакъров ще подпишат и договор за побратимяване между двете гимназии в селищата и ще продължат сътрудничеството между двете общини. Миналото лято на централната алея на Герла бе поставена табела с името на Полски Тръмбеш, а след това бе издадена и книга на есперанто по съвместен проект.

Веселина Генова от Каранци показа българския флаг от зеленчуци и ориз
Веселина Генова от Каранци показа българския флаг от зеленчуци и ориз

ВЧЕРА РУМЪНСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ ВИДЯ НА СЪБОРА НА ПЛОДОРОДИЕТО „Златна есен 2016“ уникална икона на Йерусалимска Богородица от 12 вида семена – червена леща, маково семе, ориз, макарони и т.н., направена от Димитричка Шашкънова от Полски Сеновец. Сръчната дама подари иконата на кмета Чакъров с пожелание за възход на общината. Другото уникално произведение бе също на масата на Полски Сеновец – огромна погача от 10 кг брашно, печена в местната фурна. Тя обаче бе дарена още на мига на Историческия музей.

Песен и ритуал за месене в нощви от снахата, чиято работа наблюдава съпругът, а свекър и свекърва се радват, бе показана на тезгяха на Страхилово. Идеята е на местната самодейка Кера Костова, а в ролите на свекърва и свекър бяха Николинка и Михаил. Те бяха сложили на софрата и всички традиционни гозби от селото начело с пълнена чушка.

ПЪЛНАТА ВИНАГИ С ИЗНЕНАДИ ПРЕДСЕДАТЕЛКА НА ЧИТАЛИЩЕТО В КАРАНЦИ Веселина Генова пък този път показа българското знаме от местни зеленчуци и ориз. Панирани охлюви, пана от мидени черупки, дворът на сем. Патладжанови, дърпани баници, сладкиши, погачи и всякакви други вкусотии бяха показани още на всички сергии от всички читалища в общината, които получиха грамота за участието си в поредния събор на плодородието, който винаги се провежда навръх празника на Полски Тръмбеш от десетина години.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!