125 четения

Лицето на местния парламент. Маринета Кузманова не се бои от трудности и иска да е полезна на хората

Председателката на Общинския съвет е историк и юрист

Маринета Кузманова е родена на 13 февруари 1970 г. в Горна Оряховица. Завършва средното си образование в гимназията в Полски Тръмбеш, след което следва във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” специалност „Български език и история”. Любовта към знанието, към предизвикателствата в търсенето на нещо ново и по-различно я мотивира да завърши специалностите „Библиотекознание, библиография и научна информация” и „Връзки с обществеността”. Но истинската й мечта винаги е била да учи „Право” и с присъщата си упоритост успява да я реализира и от три години е дипломиран юрист. Казва, че всички знания, които е натрупала в годините, и опитът в различните сфери на професионалния и обществения живот са й в помощ.

Кузманова е омъжена и има един син. Като всеки родител, тя се гордее с детето си, защото смята, че заедно със съпруга си са успели да възпитат един достоен и отговорен човек, който иска да остане в България, и смята, че при добро желание и упоритост младите хора могат да се реализират и тук.

Казва още, че дължи много на своите родители, на семейството си, на своите първи учители, които оставят трайна диря в съзнанието й и за които говори с много голяма любов и преклонение – Марийка Борисова и покойният вече Йосиф Христов. Разбира се, изказва благодарност на всички свои учители, голяма част от които после й стават колеги в училище.

За избора на учителската професия и вдъхновението

На въпроса защо точно история, председателката на Общинския съвет се замисля и цитира американския писател Уилям Артър Уорд: „Посредственият учител разказва. Добрият учител обяснява. Най-добрият показва нагледно. Великият учител вдъхновява”. Дарина Василева – учителят й по история в гимназията, изиграва ролята на човека, който я вдъхновява и заради когото тя заобичва предмета история и завършва за учител по история. Маринета Кузманова смята, че учителят е една огромна прегръдка, в която се събират поколения ученици. Но учителят трябва да бъде преди всичко човек. Да вдъхва доверие, да бъде съпричастен с вълненията и потребностите на своите ученици, но в същото време да бъде и взискателен, защото съдбата на учителите е да се раздават безрезервно и безусловно. А успехите на учениците са успехи и на учителя, неговата единствена награда.

ЧАРОВНАТА ДАМА помни всички свои ученици и твърди, че се е отнасяла с много голяма любов и отговорност към тях. Споделя, че от една страна, винаги е била техен приятел – изслушвала ги е, съветвала ги е, пазила е поверени от тях тайни, споделяла е с тях, но от друга страна – е била техен наставник. Насочвала ги е, изисквала е, наставлявала ги е. Затова, казва г-жа Кузманова, нейните ученици я уважават, защото намира златната среда в отношенията си с тях. Онова, което се изгражда с любов, отговорност и истина, то трае вечно.

За политиката и властта

Със същата отговорност и принципност постъпва в редиците на партията на Яне Янев „Ред, законност и справедливост”. Политиката е голяма отговорност и в немалка степен тя отнема много в чисто личен план. Твърди, че вотът на избирателите е коректив за публичната дейност на един политик и основна ориентация за правилността на неговата дейност. Открита, отговорна и всеотдайна е през двата мандата като заместник-кмет на община Полски Тръмбеш, а през този мандат и като председател на Общинския съвет. Трудностите съпътстват всяка една работа, но тя не се плаши от тях, а напротив – те са стимул да натрупа опит и знание и да е полезна на гражданите, споделя Кузманова.

Според нея Общинският съвет е обществен и публичен орган, който трябва да работи в пълна прозрачност и в принципно взаимодействие с общинската администрация. До този момент Общинският съвет е провел 12 заседания и е взел 182 решения. Споделя, че общинските съветници работят делово и оперативно и в Общинския съвет се вземат конструктивни и мъдри решения при приемане и допълнение на наредби, стратегии и правилници, отговарящи на променящите се обществени условия и нарастващите изисквания на гражданите в община Полски Тръмбеш. Запазване на финансовата стабилност на общината, ефективно управление на общинската собственост, изграждане на инфраструктурата, привличане на инвеститори, благоустрояване на населените места, опазване на околната среда и историческото наследство са основни приоритети в работата на Общинския съвет при осъществяване политиката на общината за устойчиво местно развитие. Смята, че това е начинът – да работят заедно въпреки политическите си различия, за да изпълнят ангажиментите, които са поели пред гражданите, а именно – да работят за постигане на устойчив икономически растеж, осигуряване на добро качество на живот, съхраняване на природното и културно наследство в община Полски Тръмбеш.

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!