19 четения

На 8 септември Православната църква почита Празника Рождество Богородично

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ! ЧЕСТИТ ИМЕН ДЕН НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ ДНЕС: Мария, Борис, Богдана, Богомил, Богомила!
На 8 септември Православната църква почита Празника Рождество Богородично. В народната памет той е известен като Малката Богородица. Това е третият празник през годината, организиран в чест и за възхвала на Пресвета Богородица и един от 12-те най-големи християнски празници.

Родителите на Светата дева – праведните Йоаким и Ана били щедри и милостиви, но бездетни хора от Назарет. Погълнат от скръб, Йоаким отива в пустинята, където прекарва в строг пост и молитва 40 дни. Ана също се моли горещо на Бога да я дари с рожба. Господ Бог чува молбите им. Пред Ана се явява ангел, който й казва, че ще роди благословена дъщеря на име Мария. Ана дава обет, че ще обрече детето си на Бога. Мария е зачената на 9 декември и се ражда на 8 септември. Когато навършва три години, родителите й я завеждат в Йерусалимския храм и така изпълняват обещанието си да предадат своята единствена рожба в служба на Бога. Мария остава да живее в храма, като приема дълга да лекува в скръбта им всички самотни и изоставени хора. Напуска земния живот на 64-годишна възраст на 15 август.

На днешния ден Българската православна църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилката и детето. На много места се спазва традицията да се замесва и опича малка питка, намазана с мед за родилката, наречена „Богородична питка“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!