5 четения

Откриха изложба „Габровска сметка”

Домът на хумора и сатирата в Габрово откри вчера изложба „Габровска сметка“ в музея в Полски Тръмбеш, която ще остане до края на октомври. Това е второто за годината гостуване на габровския музей в Историческия музей в Полски Тръмбеш. Поводът е повече от приятен – празникът на града, затова Веселата къща прие с широко сърце да стане част от него. Експозицията включва габровски вицове с илюстрации на Борис Димовски (1925 – 2007).

Илюстрациите в изложбата са от художествения музеен фонд „Хумор на народите”, в който се съхраняват над 500 произведения на Борис Димовски, постъпили като откупки и дарения от самостоятелни изложби, а в по-ново време и като дарения от наследниците на художника. Карикатурите и илюстрациите участват в издания на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, в самостоятелни или тематични изложби не само в Габрово.

Само в изложбата в Полски Тръмбеш могат да се видят хумористични сувенири, издържани в габровския закачливо-самоироничен стил, а гостите от Дома на хумора ще предложат и весела демонстрация на прочутата габровска пестеливост и сметкаджилък. Нека всеки си тръгне от изложбата „Габровска сметка” по-ведър, по-усмихнат, зареден с идеи за делник и празник (ще ги открие в посланията на изложбата). Само ден с усмивки е пълен и осмислен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!