63 четения

Развитието на града в снимки и символа на кметската власт пази музеят

УНИКАЛНИ СТАРИ СНИМКИ, ОРИГИНАЛНИЯ ДОКУМЕНТ ЗА създаване на ловната дружинка, символа на кметската власт, заводите, които вече не съществуват, отбори по колоездене, баскетболисти, състезатели и шампиони пази във фонда си Историческият музей в Полски Тръмбеш. Всичко е събрано в една зала и в нея може да се проследи миналото и настоящето на града. Черно-бели и пожълтели, снимките показват любопитните моменти от развитието на селището, което през 1964 г. става град. Сред най-любопитните символи е и един бастун – символ на кметската власт, с охота показва директорът Христо Харитонов. Редом с него се пази и бюро, зад което са седели много управници и на което има стара пишеща машина, мастилница и пособия, които са ползвани в далечното минало за комуникация. На специално табло пък са подредени почетните граждани на града и са изписани имената на кметовете, които са над 100 души. Първото кметство, първото училище и обликът на селището са също част от експозицията.

НА ВХОДА РЕДОМ С ДРУГИТЕ ДВЕ КАМБАНИ гостите посреща и камбаната на тази сграда, която е била училище. Тя се казва Княгиня и е направена в леярната на братя Алексиеви в Пловдив през 1935 г. Според митологията тази камбана сбъдва желания до три дни. За целта „Княгинята” трябва да се удари веднъж, но преди това наум трябва да изречеш три пъти своето желание, при това като молитва. Почти всички експонати от облика на Полски Тръмбеш са от дарители, а сред тях е и гербът на ТКЗС-то. Тук може да се види фотография от първата сонда на минералната вода, как е изглеждал заводът за минерална вата, който вече не съществува, гарата през 1918 г., площадът преди повече от 50 г., една от легендите Цоньо Ангелов – моторист и първенец на шосе и писта през 1951 г.

Показателен за селището е фактът, че след Първата световна война тук има 4 банки, каквито не е имало дори в големите градове на страната. Толкова финансови институции са събрани тук след построяването на жп линията, а преди това селото е било само от 36 домакинства. Благодарение на транспортния център през 30-те години на миналия век в Полски Тръмбеш се правят дори вършачки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!