105 четения

СКАНДАЛ. Чиновници въртят частпром от канцелариите си в Община Велико Търново

Служебен телефон на кметството служи за връзка с частна фирма

ОБЩИНСКИ ЧИНОВНИЦИ, КОИТО ОЦЕНЯВАТ ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИ ПОРЪЧКИ И ПРЯКО БИХА МОГЛИ ДА ВЛИЯЯТ ПРИ ИЗБОРИТЕ НА ФИРМИТЕ, КОИТО ДА ГИ ИЗПЪЛНЯВАТ, ИЗПЛУВАХА В ОБЩИ ФИРМИ СЪС САМИТЕ УЧАСТНИЦИ, сочат документи, с които „Борба“ разполага. В редакцията често постъпва информация за това как се тъкмят местни процедури и договори се подписват след предварителна договорка с изпълнители. Стигна се даже дотам, че запознати публикуват имената и булстатите на победителите в социалните мрежи, преди комисията да се е произнесла. За последно това се случи с фирмата „Астеди“, която предварително бе определена за победител в скандална процедура, при която участниците имаха едва 6 дни срок да изготвят (!) работен проект за реконструкция, модернизация и внедряване на енергийна ефективност за сградата на Спортното училище с площ от 11 332 кв. метра. Според експерти от бранша за този колосален труд е необходим поне месец време и няма как без предварителна яснота и подготовка да бъде направен подобен проект. Така логичното се случи и фирмата, притежание на Анелия Димова, бе обявена за победител в поръчката и усвои над 65 хил. лв. за свършеното. Според други кандидати, които са имали намерение да опитат късмета си, в Спортното училище, за което е трябвало да се изготви проектът, на оглед отива друг проектант и заварил там общинския служител Ивайло Дачев с… готов проект, който сравнявал. Двамата си разменили остри реплики в присъствието на очевидци (имената се пазят в редакцията). Не след дълго фирмата „Астеди“ печели, а Дачев пък е подбран като експерт от страна на общината, който оценява свършеното. Услугите му са ползвани и при много други проекти, в които същият участник е бил предпочетен, показа още наша проверка.

СЛУЧВАЩОТО СЕ С КОНКУРСА ЗА СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ ОБАЧЕ НЕ БИВА ДА СЕ ПРИЕМА ЗА ИЗНЕНАДА, ТЪЙ КАТО СЕ ОКАЗВА, ЧЕ ДАЧЕВ И ДИМОВА ФИГУРИРАТ В ОБЩА ФИРМА „ЕКЗАКТ ПРОЕКТ“ ЕООД. Двамата фигурират като технически персонал на компанията съответно в областта на строителството и топлотехниката, доказват регистрите. Управител на фирмата пък е тъщата на общинския служител – Цена Райкова. От документа прави впечатление и друг потресаващ факт – като телефон за контакти е посочен служебен номер на Община Велико Търново, който се използва именно от Дачев. Тази информация бе потвърдена от служител на самото кметство (номерът също се пази в редакцията). По същото време, докато тече необичайната поръчка за проектиране на енергийната ефективност в Спортното училище „Г. С. Раковски“, фирмата на общинаря кандидатства и за изготвянето на доклад за обследване и енергийна ефективност на сградата на детска градина „Радост“ в Свищов. Стойността на поръчката е 7 хил. лв., като номер за контакти и тук е посочен служебният телефон на общинаря.

КАКВО СЕ СЛУЧИ ПРИ СЛУЧАЯ СЪС СПОРТНОТО УЧИЛИЩЕ?

Според документите за процедурата срокът за подаване на оферти за проектиране и обследване на сградата бе 28.03.2016 г. Услугата пък трябва да се извърши (т.е. представяне на проекта) до 11.04.2016 г. Кандидатите имат 10 календарни дни, от които едва 6 са работни, и само тогава е възможен достъпът на място в обектите, за да се справят. Местни архитекти направо ахнаха при тези параметри. Според тях няма никаква възможност при този безумно кратък срок някой да се справи, освен ако не е „магьосник“ или пък предварително не е бил подготвен. Според тях нормално подобна работа може да бъде направена минимум за два месеца. От местната администрация отхвърлят възможността поръчката да е нагласена за определен кандидат.

ВОДЕЩО АРХИТЕКТУРНО БЮРО, ЯВНО ВТРЕЩЕНО ОТ УСЛОВИЯТА, ОЩЕ В ПЪРВИЯ ДЕН ОТ ОБЯВЯВАНЕТО – 17 МАРТ, ИСКА ОТ КМЕТСТВОТО И ОФИЦИАЛНО РАЗЯСНЯВАНЕ НА УСЛОВИЯТА. На 18 март 2016 г. е публикувано Разяснение с изх. N 9100-278 от 18.03.2016 г. по документацията за участие, от което става ясно, че срокът за представяне на проекта – 11.04.2016 г., не е печатна грешка. И в края на краищата, както предварително бе оповестено в социалните мрежи, поръчката спечели „Астеди“ на Анелия Димова, която се оказва „колежка“ на Дачев в частната компания на тъща му.

„Борба“ потърси за коментар по случващото се кмета Даниел Панов. Градоначалникът се оказа в чужбина. Според неговия заместник Снежана Данева Община Велико Търново започва проверка по случая. „Ще уведомя кмета, ще направим проверка на фактите и ако се окажат верни, ще има последствия”, коментира още Данева. „Борба” ще следи случая и своевременно ще ви информира за развръзката по него.

Стилян НАЙДЕНОВ

4 коментара за “СКАНДАЛ. Чиновници въртят частпром от канцелариите си в Община Велико Търново

 • 08.09.2016 в 14:00
  Permalink

  Че това новина ли е? Та нали почти всеки в тази община си натиска задника главно заради далаверата; Там почти всеки е замесен в някаква комбинация, подобна на описаната; я е част от фирма за Независим строителен надзор, я е „правилния“ проектант, който под чуждо име проектира наднормени като параметри сгради и т.н.

  Отговор
 • 08.09.2016 в 16:21
  Permalink

  ИНТЕРЕСТНО КАКВИ ЩЕ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА, ТЪРНОВО Е МАЛЪК ГРАД, ВСИЧКО СЕ ЧУВА И ВИЖДА.

  Отговор
 • 08.09.2016 в 21:19
  Permalink

  А вие, какво сте очаквали- гербери ви управляват, гербери ви крадат и ще ви крадат, докато имате глупостта да гласувате за тях!

  Отговор
 • 09.09.2016 в 10:42
  Permalink

  Целия град е оплетен в такива схеми,шуробаджанащината цари,тези хора се замозабравих.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!