55 четения

Сръбската фолкзвезда Цеца Величкович: „Имам огромния късмет да съм щастлива заради любовта на публиката“

Сръбската звезда Цеца Величкович пя пред хиляди зрители на тазгодишната „Скариада“, която се проведе в местността около Петропавловския манастир. Медиите я наричат най-скъпо платената певица в Югоизточна Европа, Кралица, Богиня, Майка на нацията. Тя пее от 9-годишна и е била още тийнейджър, когато издава първия си албум. Вече има 16.

Зад гърба си има голям брой самостоятелни концерти, пяла е дори на стадион “Маракана”, където събира над 100 000 души.

– Често казвате, че текстовете са важни за вас, кои са тогава темите, които ви вдъхновяват, и за какво не бихте пяла?

Какво да ви кажа, ако просто пея даден текст, без да мога да се припозная в него, не бих могла да накарам публиката да почувства каквото и да е. Никога не правя компромиси с музиката си, защото това би означавало да го направя и с публиката. Затова не бих пяла за нещо, което е далеч от мен, нещо, което не мога да почувствам.

Как изглеждаше бизнесът попфолк, когато бяхте тийнейджърка и навлизахте в него, и как изглежда сега, когато сте част от него?

Занимавам се с музика от съвсем малка, още от 9-годишна пея пред публика, а преди да навърша 15 години, издадох и първия си албум. Тогава времената бяха различни, а аз просто обичах да пея, без да гледам на това като професия. След толкова години на сцената зная, че блясъкът и славата са само едната страна на монетата, музиката за всеки артист е и работа, бизнес, в който е наистина трудно да се задържиш и да бъдеш на ниво. Повече от 30 години съм на сцената и мога да кажа, че жанрът и музикалната индустрия като цяло са се развили и променили много. Звученето, видеоклиповете… всичко е на много по-високо ниво, а публиката е много по-взискателна.

Кой от законите на този бизнес ви ограничава най-силно?

Не мога да кажа, че има закон, който да ме ограничава. Аз много добре разбирам, че лицата в този бизнес много бързо се изхабяват, че идват нови и по-интересни артисти, това е неизбежно. Но не ме притеснява или ограничава, просто не спирам да се провокирам и да се стремя да давам най-доброто от себе си.

А кое е това, което винаги ви връща на сцената?

– Публиката, разбира се. Като певица съм изключително щастлива, че хората слушат и пеят песните ми. Винаги съм казвала, че това, което правя, има смисъл само когато успее да достигне до хората и да ги докосне. Публиката е моят стимул и моят най-голям критик. Въпреки тежките моменти, въпреки болките от реалността.

– Печелили сте толкова награди, коя е най-голямата за вас, най-ценната, и какво я прави толкова важна за вас?

– Влагам сърцето си във всяка моя песен, винаги съм много отворена към публиката и вярвам, че това все някак се връща. Всички признания, които съм получавала през годините, за мен са били огромно щастие, но и отговорност. Когато получиш награда за първи път, се чувстваш невероятно щастлив, обичан и поласкан. Истинското предизвикателство е да продължиш да даваш най-доброто от себе си и да оправдаеш любовта на почитателите.

– Наричат ви Богинята, Кралицата, Майка на нацията. Преди името ви винаги стои „най”. Как се носи това „най” вече толкова години?

– Всички тези епитети, които съм чувала за себе си, ме ласкаят, но аз не ги приемам в буквалния смисъл. Благодарна съм, че ме определят така, това е наистина голям комплимент, но аз не съм се вживяла в тези роли. Още от дете семейството ми ме възпита да бъда здраво стъпила на земята. Да отсявам и оценявам важните и истински неща.

– Често медиите у нас пишат, че нашият попфолк краде от сръбската музика и често от вас. Случва ли се наистина? И какво е всъщност усещането да си чуеш песента, изпята от друг, дори и в най-добрия случай, когато всички права са уредени коректно?

– Като изпълнител аз се стремя да бъда фокусирана върху собствената си кариера, върху това, което правя за моята публика, за феновете. В крайна сметка всеки изпълнител застава зад действията си и поема отговорност за тях. Избор има всеки, но след това трябва да прецениш каква е цената на успеха.

– Имате всичко в очите на хората и според представите им. Но за какво мечтаете вие?

– Няма човек, който да има всичко. В живота си съм имала много трудни моменти и съм преживяла голяма болка, поредица от много щастливи и много тъжни моменти. За да отговоря на въпроса ви, най-съкровената ми мечта е свързана с децата ми – да бъдат достойни и успели хора.

– От какво ви е страх?

– Като жена и майка за мен най-важното е децата ми да бъдат здрави, да израстат щастливи и добре възпитани хора. Самият факт, че в живота им липсва баща, е огромна болка и няма как да не се страхувам какви са последиците от това.

– Какво ви прави вдъхновена и щастлива?

– Знаете ли, преди всичко аз съм нормална жена, майка и сестра – радвам се на съвсем естествени неща като благополучието и успехите на моето семейство. Но аз имам и огромния късмет да съм щастлива заради любовта на публиката.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!