35 четения

15-годишна стана автор на девиза на града „Приемственост и традиции“

Идеята на Станислава Христова бе избрана от общинските съветници сред 63 предложения

Станислава Христова измисли девиза на своя роден град Полски Тръмбеш „Приемственост и традиции“. Тя е само на 15 г. и учи в СОУ „Цанко Церковски“, където сега ще бъде в IX клас. Словосъчетанието на момичето бе избрано на нарочна сесия на местния парламент и получи 12 гласа сред допуснати до конкурса 6 предложения. За избора на девиз на града обаче се бориха 9 души с 63 предложения. Заради широкия интерес към конкурса комисията от общината удължи срока с един месец и реално конкурсът приключи преди броени дни. Предложението на Станислава всъщност е било допуснато на трето място, но точно то е събрало най-много гласове в Общинския съвет. За да се спази предварителният регламент, момичето ще получи 50 лева за девиза.

„…Първоначално идеята ми за девиз бе да съчетава думи с първите букви от наименованието на нашия град, да отразява спецификата му и да бъде препратка към миналото и поглед към бъдещето. Традициите за мен са нещо много важно и ценно, в което непрекъснато се убеждавам от ученото в училище и от възпитанието в семейството ми. Споделям идеята, че традициите трябва да бъдат съхранявани и предавани на поколенията. Само по този начин, чрез такава приемственост, използвайки и оценявайки направеното преди, можем да градим своето бъдеще“, сподели Станислава.

Танцьорка и млад огнеборец

В Санкт Петербург това лято.
В Санкт Петербург това лято.

Станислава активно участва в съхраняването и предаването на традиции, вплетени в българския фолклор, защото от 6-годишна танцува във ФФ „Полянци“. Това й носи удовлетворение и възможности да се запознае отблизо с традиции и обичаи от различни краища на страната, а също и с културата на други страни и народи. Пътувала е с ансамбъла до Македония, Унгария, Словения, Гърция, Турция и Черна гора. Казва, че преживяването е вълнуващо, особено когато публиката вика „България”! Тогава разбираш, че няма нищо по-важно и ценно от това да представяш българския танц и българската народна музика, защото те са достойни за уважение, споделя още девойката.

Освен на танца Станислава е отдадена и на отбора „Млад огнеборец“. При последното пътуване до Санкт Петербург за участие в III международно съревнование „Школа безопасности“ тя осъзнала още веднъж, че магията на българския фолклор омайва всички по света.

А иначе, като всички свои връстници, и тя обича да чете, да слуша хубава музика, да гледа филми, да се разхожда или да пътува. Обича да прави и проекти и скици за нови къщи и се вълнува от архитектурата както на старите сгради, така и на съвременното строителство. За момент е искала дори да стане архитект. Сега обаче мечтае да учи фармация.

Сн. личен архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!