56 четения

28-годишен търновец е единственият българин, стажувал при европейския омбудсман Емили О’Райли тази година

Михаел Донев за предимствата на американската образователна система

28-ГОДИШНИЯТ ТЪРНОВЕЦ МИХАИЛ ДОНЕВ РАБОТИ ПРИ ЕВРОПЕЙСКИЯ ОМБУДСМАН ЕМИЛИ ОРАЙЛИ. Така той стана и първият българин, одобрен за този едногодишен стаж, който е прекарал в двата офиса на г-жа О’Райли – в Брюксел и в Страсбург. Договорът му изтекъл на 31 август и Михаел се прибрал за малко във Велико Търново, преди отново да поеме на път. Този път към Цюрих, където започва работа като юрист, но в частния сектор. „Избрах Цюрих, защото искам да съм близо до България. Искам да създам връзки и да започна да представлявам клиенти, които биха желали да инвестират в нашата страна. България е изключително подходяща за сериозни инвестиции заради ниските данъци и образованата работна ръка. Абсолютно вярвам, че е възможно да привлека сериозни клиенти”, усмихва се Михаел, който продължава да нарича България своя родина, макар че от 2004 г. не живее тук.

Когато бил на 16 г., семейството му се преместило в САЩ. Родителите му избрали да създадат нов дом в Сиатъл, където по онова време се оказали сред малцината българи там, а Михаел – единственото българско дете в училището си по това време.

„Те тръгнаха заради мен. Вярваха, че по този начин ще ми дадат бъдеще, и аз съм им много благодарен. Моите родители и досега живеят в Сиатъл, имат си бизнес и се чувстват добре. За разлика от мен, не се прибират в България, обаче аз се чувствам привлечен от дома и затова през последните години бавно, но сигурно се приближавам към България”, казва Михаел.

В ПАРАЛЕЛКА ПО ИЗОБРАЗИТЕЛНО ИЗКУСТВО В СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ” УЧИЛ МИХАЕЛ, ПРЕДИ ДА ЗАМИНЕ СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ ЗА СИАТЪЛ. Рисувал от малък и изглеждало сякаш бъдещето му ще бъде свързано с изкуството. В Сиатъл обаче тийнейджърът рязко сменил интересите си и се фокусирал върху английската литература, писането и математиката. „Американската образователна система е така направена, че ти дава избор. Не е като в България, влезеш ли в едно училище, почти е невъзможно да си смениш мечтата. Там, ако те влече математиката, можеш да покриеш тест и с препоръка от учителя минаваш в клас, в който точната наука се изучава на по-високо ниво. Ако не си влюбен в биологията например, учиш я на ниво, което да ти позволи да защитиш общообразователните изисквания. За сметка на това можеш да се занимаваш активно и сериозно с химия и часовете, които взимаш по тази наука са ти достатъчни, за да си покрил всички часове по природни науки”, обяснява Михаел. И допълва, че когато влязъл в американското училище, разбрал колко натоварваща всъщност е българската образователна система. Разбрал и друго – колкото и отлично да се справял с английския, нищо не знаел, не се престрашавал да говори и затова записал английска литература.

СЛЕД ТОВА ИСКАЛ ДА УЧИ ПРАВО. ТАМ ОБАЧЕ ПРАВОТО Е ОТ ТЕЗИ ПРОФЕСИИ, КОИТО СЕ УЧАТ СЛЕД УНИВЕРСИТЕТА В СПЕЦИАЛНИ ПРАВНИ УЧИЛИЩА. „Трябва да си завършил една бакалавърска степен, за да започнеш да учиш право. Затова аз записах философия. Консултирах се с преподаватели и всички ме съветваха да уча или философия, политология, или международни отношения. Избрах философските науки и когато в трети курс трябваше пак да избирам по-тясна специализация, се спрях на модерната политическа теория”, разказва търновецът. И в университета Михаел напреднал бързо и само за година покрил всички задължителни предмети. Останала му още една година и вместо да се мотае, записал втора специалност – международни отношения с насоченост към Европейския съюз. Учил международните договори и световна история и толкова му харесала тази специалност, че отишъл по програма „Еразъм” за шест месеца в Рим, където учил философия и римска история. След това за още близо 3 месеца бил в Брюксел по специална програма за студенти, които учат международни отношения и имат интерес към ЕС. За времето си в Брюксел Михаел посетил всички възможни европейски институции и се върнал у дома запален и много мотивиран да сбъдне мечтата си.

Подал документи за правни училища. Приели го в Сиатъл, Ню Йорк и Бостън. Но Михаел вече искал да бъде по-близо до Европа и избрал Бостън – столицата на юристите и културния център на Америка. Специализирал международно публично право и бизнес право с насока международни транзакции. „Това бяха най-хубавите три години в живота ми дотук. Ходих на академични конференции, където юристи обсъждаха текущи проблеми в правото. Там се запознах с Кристалина Георгиева”, разказва Михаел. Междувременно подал документи за стаж в офиса на европейския омбудсман.

В ДЕНЯ НА ДЪРЖАВНИЯ ИЗПИТ, КОЙТО В АМЕРИКА Е ТЕЖЪК, ПРОДЪЛЖАВА НЯКОЛКО ЧАСА И СЕ ПРОВЕЖДА В ЦЯЛАТА СТРАНА ЕДНОВРЕМЕННО ЗА ВСИЧКИ ЗАВЪРШВАЩИ ЮРИСТИ, МИХАЕЛ ПОЛУЧИЛ ОБАЖДАНЕ ПО ТЕЛЕФОНА. „Подадох документи за стаж през април и забравих дори за тях. Звъннаха ми в деня на държавния изпит през юли и проведохме интервюто по телефона в 6 сутринта. Държавният ми изпит започваше в 7,30, така че аз още даже не бях се дипломирал”, връща се малко назад във времето Михаел.

Одобрили го. Научил за това месец по-късно и докато бил в България на море. Започнал стаж при европейския омбудсман и влязъл в екипите на г-жа О’Райли, които разглеждат случаи на административни грешки в европейските институции. И понеже младият г-н Донев бил единственият българин сред служителите, на него се паднала честта да разглежда сигналите от България. „Докато бях там, разбрах, че хората, не само българите, почти всички европейци изобщо не знаят какво правят институциите в Брюксел и Страсбург. Сякаш тези институции са далече от гражданите, хората си мислят, че са недосегаеми и често ги търсят по въпроси, които биха могли да бъдат решени от местния кмет”, обяснява Михаел.

Стажът му приключил в края на август и младият юрист се върнал у дома, за да отдъхне и да се види с приятели. Но най-вече да зарадва баба си във Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!