108 четения

73 деца пяха три дни на конкурса за забавна песен „Полските щурчета“

Най-високото отличие и 500 лв. получи Мира Попова от Троян

С „Добре дошли в града на полските щурчета – Полски Тръмбеш” бяха посрещнати всички гости, които бяха дошли да участват или да бъдат публика на националния конкурс за млади изпълнители на забавна песен „Полските щурчета” в края на август. Конкурсът се проведе за втора поредна година и в него взеха участие 73 деца от 5 до 18 години от цяла България. В конкурса участваха 3 деца от Полски Тръмбеш – Марисвет-Лидия Тодорова, Невена Симеонова и Румяна Христова от Детска музикална школа при Народно читалище „Отец Паисий 1905” с ръководител Петя Василева.

Председател на журито беше певецът, музикант, композитор и дипломат Бисер Киров, а негови членове – Светослав Лобошки, един от най-известните автори на популярна музика у нас, и

композиторът Пламен Велинов. Те имаха нелеката задача да оценят и класират децата, които изпълняваха песните си в двата конкурсни дни. Задачата на журито беше много трудна, защото в град Полски Тръмбеш се бяха събрали най-талантливите деца на България, участвали в различни национални и международни конкурси.

През първия ден на конкурса всички участници изпълняваха песен на български език, а през втория – песен по избор. За техническото обезпечаване на конкурса се грижеше екип от „Студио Маринов” ЕООД.

С огромно вълнение всички участници чуха своите резултати при срещата си с журито в Историческия музей.

Наградените

Прекрасната галавечер беше една красива приказка не само за участниците, но и за публиката, в която всички наградени изпълняваха български песни. В галаконцерта взеха участие получилите първа, втора и трета награда и отличените с Гранпри във всяка възрастова група.

Най-високото отличие – Гранпри и парична награда от 500 лв., получиха: в първа възрастова група – Мира Попова от Троян, във втора – Даниела Пирянкова от Пловдив, в трета – Никол Борисова от Свищов, и в четвърта – Ванина Калъпсъзова от Петрич. Участникът от Сливен Станислав Илиев получи специалната наградата на кмета на община Полски Тръмбеш Георги Чакъров, който не скри своето възхищение от таланта на всички участници в конкурса.

Националният конкурс за млади изпълнители на забавна песен „Полските щурчета” за втора поредна година се организира със средства, изцяло събрани от спонсорство от сдружение „Полските щурчета”.

Мира Попова
Мира Попова

Всички участници и гости на конкурса имаха възможност да се срещнат и да разговарят с журито и с председателя на сдружението Веселин Маринов. Той съветваше изпълнителите и се грижеше всяко дете да получи внимание и подкрепа и в трите конкурсни дни.

При закриването на конкурса Веско Маринов благодари на всички участници, спонсори и организатори за това, че в град Полски Тръмбеш се случва нещо прекрасно, създава се възможност за изява на талантливите деца на България. В края на галавечерта за първи път прозвуча и химна на конкурса „Песента на полските щурчета”, изпълнен от всички участници в конкурса. Химнът е създаден по идея на Веско Маринов и по музика и аранжимент на Пламен Велинов, а текстът е на Мариета Ангелова.

И когато прожекторите изгаснаха, продължаваше да се чува песента на „полските щурчета”, които не искаха приказката да свършва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *