32 четения

Корени. Илиян Бучито – талисманът на градския стадион

МНОГО ПОКОЛЕНИЯ ОТ НЕГОВИЯ РОД СА С ПРОЗВИЩЕТО БУЧИТО, но той не може да обясни какво точно значи този прякор. Илиян Николов – Бучито обаче е талисманът на градския стадион в Полски Тръмбеш, където са минали 44 години от живота му. Сега е горд домакин с ново тракторче за около 12 000 лева, с каквото могат да се похвалят малко общински спортни зони в областта.

„…На стадиона съм от ученик, бях в X клас. Дълги години играх футбол, после бях треньор около 20 години и сега съм домакин”, разказва 60-годишният спортист, на когото годините не личат. С усмивка той потвърждава, че точно футболът му е дал живот и така са си помогнали взаимно. Цял живот е играл само в „Янтра” – Полски Тръмбеш, и не си е и помислял да ходи на друго място. Само една седмица е играл в Трявна, но после се е върнал отново в родното си място. Така камъкът си тежи на мястото и синът му, тримата му племенници и братята му минали през този отбор.

Бучито с новата техника на терена.
Бучито с новата техника на терена.

ФУТБОЛИСТ, ТРЕНЬОР, ДОМАКИН, КАКВО ДРУГО МУ ТРЯБВА НА ЧОВЕК? Последната длъжност на Илиян Бучито е най-интересна, защото той коси, полива и пере. Естествено, с автоматична пералня в модерните помещения на стадиона. Докато си говорим за обикновените неща от живота, виждаме сериозно количество купи, печелени от Бучито и неговия тим. Най-ценна обаче е дървената, защото е спечелена срещу отбор от „Б“ футболна група. Какво е работил този човек? По времето на Тодор Живков футболистите се водили на работа в различни държавни предприятия, за да имат време за футбола. После държавата абдикирала от спорта и футболистите станали аматьори. През последните години пък основното се дължи на общината в Полски Тръмбеш, която инвестира в модерната спортна зала и стадиона, чийто терен има 300 тона пясък и се коси и полива постоянно.

КОГАТО ЗАПИТАШ ИЛИЯН БУЧИТО КАКВО Е НЕГОВОТО ХОБИ, ТОЙ с основание се чуди на въпроса. Защото е на стадиона от 8 сутринта до 20 часа вечерта всеки божи ден. Е, дава си почивка да отиде в чужбина при сина си и да види внука си.

Н. ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!