80 четения

Еленският бут на фермерски пазар пред Европейския парламент

Прочутият еленски бут бе представен от утвърдения вече негов производител Владислав Велев на традиционния фермерски пазар пред Европейския парламент в Брюксел. На изложението на уникални български хранителни продукти по инициатива на евродепутата Момчил Неков са били показани и тези с потенциална защита по схемите на географските означения – български розов домат, еленски бут, месо от източнобалканска свиня, зелено сирене от Черни вит, вино от Сухиндол от българския сорт „Гъмза“.

Владислав Велев, който от четири години има свой цех за сурово-сушени месни продукти, сподели, че еленският деликатес е допаднал на вкуса на много нашенци в европейската столица, техни белгийски приятели и на евродепутати, дошли да се запознаят с традициите в родното производство на хранителни продукти. Еленският бизнесмен е участвал и в конференция на тема „Намаляване на ефектите от промените в климата чрез географските означения и европейските схеми за качество“, организирана също от Момчил Неков.

По време на работна среща Диего Фано, директор на многостранните отношения и политика за качество в Европейската комисия, е споделил, че през 2017 г. за насърчаване на експорта на европейските продукти са отделени 133 милиона лв., като от тези пари по-лесно ще се възползват продуктите със защитено географско указание.

Мария СИМЕОНОВА

Един коментар за “Еленският бут на фермерски пазар пред Европейския парламент

  • 10.09.2016 в 13:48
    Permalink

    Mnogo dobre,imame si bulgarski jamon.Samo che da ne mu bqha rqzali kopitoto.Kyde moje da se zakupi i kakvi sa mu cenite?

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!