16 четения

Започнаха пазарлъците за 13-те представители в РИК за изборите и референдума

С ЧАС ПО-КЪСНО ОТ ПРЕДВИДЕНОТО ЗАПОЧНАХА ВЧЕРА КОНСУЛТАЦИИТЕ ЗА СЪСТАВА НА РАЙОННАТА ИЗБИРАТЕЛНА комисия за президентските избори и референдума тази есен.

Според областния управител проф. Пенчо Пенчев, който свика консултациите между политическите партии, подобно закъснение се случва за първи път. Причина за него пък бе отсъствието на представител на ДПС, които се оправдаха, че не знаели за срещата. След като областният председател на партията изготви пълномощно, консултациите започнаха. В тях участваха Росен Иванов от ГЕРБ, Валентин Ламбев от коалиция „БСП лява България“, Мъстън Еминов от ДПС, Йордан Байчев от коалиция „Реформаторски блок“. „Патриотичният фронт” бе представляван от Кирил Кирилов, Христина Хараламбиева се яви от името на коалиция „България без цензура“, Милен Павлов от ПП „Атака“ и Николай Илчев от коалиция „АБВ“.

Областният управител запозна присъстващите с решението на ЦИК, според което районната комисия в старата столица трябва да бъде от 13 души. По квоти съответно това са четирима представители на ГЕРБ, за коалиция „БСП лява България” и за ДПС двама, за „Реформаторски блок“ „Патриотичния фронт“, „България без цензура“, „Атака” и „АБВ“ – по един член.

От ГЕРБ поискаха председател, трима членове и резерва, „БСП лява България” поиска секретар, един член и една резерва, а ДПС – заместник-председател, един член и една резерва. Зам.-председател и един резервен член поискаха от „Реформаторския блок”, коалиция „Патриотичен фронт“ предложи заместник-председател и резервен член, „България без цензура“ предложи един член. От „Атака“ предложиха един член и един резерва, от АБВ поискаха да имат един член и един резервен.

Понеже нито една партия не оттегли направеното предложение за заместник-председател, Централната избирателна комисия трябва да реши до 16 септември кой да оглави двете заместникпредседателски места.

ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ИМЕНА СА СЛЕДНИТЕ:

От ДПС предложиха за зам.-председател Шенгюл Хасан Сармахмудова, от „Реформаторския блок” – Борис Миновски, а от „Патриотичния фронт” – Ивета Кабакчиева.

От ГЕРБ предложиха Десислава Йонкова за председател на РИК, а Николина Митева, Красимира Петрова, Силвия Дечева – за членове на комисията. „БСП лява България” предложи за секретарското място Ирена Стасинопулу, а за член – Николай Илиев. Като членове в състава на РИК ще влязат още Людмила Николова – Кернова от ДПС, Иван Млъзев от „България без цензура”, Милен Павлов от „Атака” и Йорданка Христова от АБВ.

Направените предложения ще бъдат изпратени в ЦИК, която да вземе окончателното решение за състава на РИК – Велико Търново.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!