75 четения

Социалисти от областта почетоха 72-годишнината от битката край село Константин

НАД 100 СОЦИАЛИСТИ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ СЕ ПОКЛОНИХА ПРЕД ПОДВИГА НА ЕЛЕНСКАТА ПАРТИЗАНСКА ЧЕТА, влязла в бой с жандармеристите на 7 септември 1944 година в село Константин.

На паметника в еленското село миналата вечер се събраха социалисти от няколко поколения, за да почетат паметта на загиналите в неравната битка. С едноминутно мълчание те почетоха паметта на седемте жертви, а председателят на БСП в община Елена Сашо Топалов благодари на всички, които за поредна година се събраха пред паметника.

Слово произнесе и Весела Лечева, член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на партията. Областният председател на БСП Валентин Ламбев припомни историческите събития отпреди 72 години, като акцентира, че социализмът е жив заради смисъла на обществения му идеал.

На паметника беше и Румяна Цонева, дъщеря на първия загинал партизанин в битката. Нейният баща се включва в Еленската чета, която на 1 септември се изнася в източната част на местността на лагер до село Бойковци. База на четата става семейството на Никола и Велика Ганеви, които се грижат за партизаните като за свои деца. Ръководството на четата решава на 6 септември да се проведе акция в няколко села от региона. След нейния успех се решава на следващия ден да се завземе Константин, а сутринта на 7 септември група да замине за селото и да води преговори с кмета и старшия на полицейския участък за предаване на властта. Полицията обаче е уведомена и в Константин пристига жандармерия, която блокира селото и устройва засада. В последвалия бой четата дава седем жертви.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!