16 четения

В НАВЕЧЕРИЕТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА. 121 свободни учителски места в областта, три са закритите училища

121 СА СВОБОДНИТЕ УЧИТЕЛСКИ МЕСТА ДЕСЕТИНА ДНИ ПРЕДИ СТАРТА НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА. 40 възпитатели и 14 учители в началния етап все още не са назначени. „Причината за тази сериозна бройка, особено при възпитателите, е, че точно сега директорите на училища уточняват колко от родителите искат децата им да се обучават целодневно. Възпитатели обаче има и съм убедена, че училищата в областта няма да изпитат липса на такива кадри”, категорична е Розалия Личева, началник на Регионалния инспекторат, която уточни, че възпитателите се освобождават в края на годината и договорите с тях се подписват пак в началото на следващата, когато директорите са наясно колко полуинтернатни групи ще могат да направят.

11 УЧИТЕЛИ ПО АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ТРЯБВАТ НА УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТТА, ОЩЕ ШЕСТИМА МАТЕМАТИЦИ И ЧЕТИРИМА УЧИТЕЛИ ПО ИНФОРМАЦИОННИ ТЕХНОЛОГИИ също трябва да бъдат назначени до 15 септември. Има и по четири свободни места за преподаватели по физическо и музика. „Заради пенсиониране на учители това лято имаше сериозно търсене на преподаватели по основните предмети – български език и литература и математика, и това бяха всъщност реално освободените работни места. Както и няколко места за учители по природни науки – биология, химия, физика.

БЛИЗО 24 500 УЧЕНИЦИ ЩЕ ТРЪГНАТ НА УЧИЛИЩЕ НА 15 СЕПТЕМВРИ В УЧИЛИЩАТА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Първолаците са 1899, направените паралелки са 101. По цял ден в училище ще остават 1730 деца, или това са 91% от първокласниците, което на практика означава, че те ще бъдат обхванати в полуинтернатните групи.

155 са маломерните паралелки в областта и още 70 са слетите. Децата, които се обучават в тези класове, са 2795, което е 11% от всички ученици в областта. Тенденцията не показва намаляване на слетите и маломерни паралелки, напротив, ако допреди няколко години те бяха предимно в селските училища, сега стават повече дори и в училищата в градските центрове. Няма промяна в цифрата на отпадналите от училище ученици. И за миналата година децата, които са спрели да влизат в час в задължителната за обучение възраст, са били 70. Долу-горе толкова са били отпадналите и през предишните две учебни години.

В четири училища продължават ремонтите все още. Подмяна на дограмата се извършва в ОУ „Хаджи Димитър и Стефан Караджа” в Караисен. В Начално училище „Цани Гинчев” в Лясковец приключва ремонтът на санитарни възли. В ОУ „Бачо Киро” в Бяла черква тече саниране на сградата и ремонт на отоплителната инсталация, които са започнали по проект на Община Павликени. В СУ „Вичо Грънчаров” в Горна Оряховица все още продължава изграждането на прозрачна ограда и ремонт на спортно игрище. Всички тези сериозни ремонти обаче ще приключат до първия учебен ден.

„Всички училища са подсигурени с гориво за зимата. Само в три учебни заведения в община Стражица очакват доставка на горива, но проблеми няма да има. В Професионалната гимназия по лека промишленост и строителство в Свищов предстои ремонт на отоплителната инсталация и това е единственото училище, в което горивото не е доставено на място”, обяснява инж. Розалия Личева. И уточнява, че е направена проверка за наличност на необходимите учебници и учебни помагала и задължителната документация. Последните заявки ще бъдат изпълнени в навечерието на 15 септември и те са за единствените нови учебниците тази години – тези по история и цивилизация за 5 клас.

91 УЧИЛИЩА В ОБЛАСТТА ЩЕ ОТВОРЯТ ВРАТИ НА 15 СЕПТЕМВРИ ТАЗИ ГОДИНА. За три учебни заведения тази дата вече не е празник, закрити са училищата в Орловец, община Полски Тръмбеш, Недан, община Павликени, и Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” в Свищов.

Един коментар за “В НАВЕЧЕРИЕТО НА УЧЕБНАТА ГОДИНА. 121 свободни учителски места в областта, три са закритите училища

 • 12.09.2016 в 15:33
  Permalink

  Като ги пишете тези статии някой прави ли си труда да провери достоверността на изнесените данни? Защото в сайта на Регионалното управление на образованието истината е малко по-различна – справката за свободни работни места…..изнесенит в статията бройки не отговорятна реално тръсените свободни места – пример: за учители по физическо се търсят 1 лектор с 68 часа ГОДИШНО ( което прави колосалната сума от около 20о лева за цялата година ….) и 1 бройка на половин щат……В статията са посочени 4 бройки
  http://riovt.org
  Или само запълваме празните страници преди началото на учебната година с уж „актуална информация“….

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!