107 четения

Дарителска кампания „Да подарим на Преслав по-добър живот”

МАЛКИЯТ ПРЕСЛАВ ОТ ДЕБЕЛЕЦ, КОЙТО Е САМО НА 1 ГОДИНА И СЕДЕМ МЕСЕЦА, СТРАДА ОТ ДЕТСКА ЦЕРЕБРАЛНА ПАРАЛИЗА И СЕ НУЖДАЕ ОТ СРЕДСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ В ЧУЖБИНА, ЗА ДА МОЖЕ ДА ИМА ПЪЛНОЦЕННО ДЕТСТВО. Необходимите 4600 евро обаче са непосилни за семейството, което стартира дарителска кампания под надслов „Да подарим на Преслав по-добър живот“. Вече има и страничка във Фейсбук, която популяризира каузата.

Момченцето е родено преждевременно в началото на седмия месец с тегло едва 1400 грама. Така датата 12 февруари – рожденият ден на Преслав, освен щастие носи на семейството и много притеснения и тревоги. Следват два месеца в кувьоз в болницата в Русе, където е родено детето, докато бъде стабилизирано и достигне нужното тегло за изписване.

„Оттогава започна нашето ходене по мъките, защото никой нищо не ни обясни какво следва от тук нататък, нито какво ни предстои“, споделя Цветелина Кръстева, майката на Преслав. Разказва, че през следващите месеци, след като се прибират у дома, започва обикалянето по лекарски кабинети и назначаването на редица изследвания. Когато Преслав е на 11 месеца, д-р Иван Чавдаров в София поставя тежката диагноза – детска церебрална парализа – квадрипареза (б.ред. пареза на четирите крайника). Освен заболяването детето страда и от астма. Честите боледувания пречат и за рехабилитацията, от която се нуждае малкият Преслав. Затова майката на момченцето започва да търси информация и варианти за лечение, за да помогне на детето си. Така попада на Центъра за рехабилитация „Мечти“, намиращ се в малко село, близо до полския град Голдап. Той е специализиран в работата си с деца с церебрална парализа, използвайки съвременни терапии и апаратура. Десетки български деца вече са я посетили и имат изключително голям напредък в развитието си. Освен ежедневната рехабилитация по време на работата с децата са включени също езда, водолечение, музикотерапия.

„В центъра при децата до 2-годишна възраст се прилага т. нар. „войта терапия”, която дава много добри резултати. Някои деца от два-три курса успяват да проходят, при други се налага да бъдат направени няколко курса, но въпреки това имат положителен ефект върху развитието им. Надявам се да помогнат и на Преслав, който все още не може да ходи сам“, споделя Цветелина Кръстева. Това е и най-голямата й мечта – да може момченцето да тича и играе с другите деца и 4-годишния си батко Калин. В получената оферта от клиниката е определен и краен срок за заминаване – 20 ноември, а малко преди това трябва да бъде преведена и необходимата сума. За набирането й близките на Преслав разчитат изцяло на дарителската кампания.

Всеки, който иска да помогне на детето, може да го направи с дарение по банков път – Fibank – BG90FINV91501316820648 в лева или чрез paypal: [email protected]. Титуляр: Преслав Георгиев Тодоров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!