10 четения

Козаревец за шести път събра майсторите на кокошата чорба

16 отбора от Лясковец, селата от общината, както и гости от региона, показаха умения на шестия празник на кокошата чорба в Козаревец. Идеята за нетрадиционния кулинарен празник е на кмета на селото Парашкев Парашкевов и интересът към него с годините нараства все повече.

Официалния старт на кулинарното състезание дадоха кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова и Парашкев Парашкевов, който освен кмет на селото е и председател на местното читалище „Земеделец – 1899”. Специален благослов отправи и местният свещеник Димитър. След като бяха осветени всички казани, готвачите се впуснаха в майсторене на чорбата, а певческите групи и състави при общинските клубове на пенсионера и читалищата, както и гостите, подхванаха песни, за да веселят събралия се народ и за да е по-харна трапезата.

kokosha-2По два отбора имаха Драгижево и Мерданя, както и Лясковец, който бе представен от двата пенсионерски клуба „Зора” и „Мазневска чешмичка”, а с по един отбор се представиха Джулюница, Добри дял и Козаревец, макар че домакините имаха две харании, пълни с чорба, една огромна тава с ориз с кокошо месо и 100-литров казан с „Чорбата на кмета”, която не участваше в състезанието, но от нея имаше както винаги по черпак за всеки. И домашна гроздова ракийка към кокошата чорба сипваха за всеки гостоприемните козаревчани. В състезанието се включиха и отбори от съседни села и градове – от Сливовица, от Кесарево, от село Янтра и Стрелец, от Златарица, от Балканци и Асеново. Всички отбори се бяха подготвили и с добре аранжирани щандове, препълнени с гозби, зеленчуци в кошници и декоративни украси, тематични с идеята и настроението на празника.

След двучасово готвене на открито специалното жури дегустира кулинарните творения и избра най-вкусната чорба от селска домашна кокошка. Първо място в надпреварата спечели групата от читалище „Развитие – 1903” на село Мерданя. На второ място журито постави чорбата също на отбор мерданчанки – по-възрастните представителки на селото от пенсионерски клуб „Надежда”. Третото място отиде при сборния обор на Добри дял – жени от пенсионерски клуб „Еделвайс” и местното читалище „П. Р. Славейков”. Останалите 13 отбора си тръгнаха с грамоти за участие. Сборният отбор на Козаревец не за пръв път спечели състезанието за най-атрактивно подреден щанд, а джулюнчанката Тодорка Илиева заслужи приза за най-атрактивен готвач. А за да се уверят, че преценката на журито е правилна, гостите на празника имаха възможност да опитат гореща чорба от казаните, гарнирана с домашна ракия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!