4 четения

Мехрибан Алиева, Бойко Борисов и Цецка Цачева идват за честването на Независимостта във Велико Търново

Тържествата започват още на 21 септември и продължават с атракции за търновци и гостите на града до 24 септември

 

ПЪРВАТА ДАМА НА АЗЕРБАЙДЖАН МЕХРИБАН АЛИЕВА ЩЕ ПОЛУЧИ ИНСИГНИИТЕ, СВЪРЗАНИ СЪС ЗВАНИЯТА „ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО” И „ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА НА ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”, на официална церемония на 22 септември. Тържественият ритуал ще се състои в музей „Възраждане и Учредително събрание”. Мехрибан Алиева получава званието „Почетен гражданин на Велико Търново” и титлата „Доктор хонорис кауза” на ВТУ за целия си принос около реставрацията и възстановяването на историческия хълм. Г-жа Алиева, която е и президент на фондация „Гейдар Алиев“, ще присъства на официалното откриване на обновената част на Трапезица.

Фондацията й дари 3 млн. лв. за реставрацията на историческия хълм и благодарение на тази безвъзмездна финансова помощ вече са реставрирани част от северната крепостна стена, три средновековни църкви, оформена е централна туристическа алея, която свързва горната станция на панорамния асансьор с Южната кула. Готов е и Центърът за съвременна интерпретация на културно-историческото наследство, в който ще бъде подредена експозиция с всички най-интересни и важни находки от разкопките на хълма.

ТЪРЖЕСТВАТА В ЧЕСТ НА 108 Г. ОТ НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ СЕ ОЧАКВА ДА БЪДАТ УВАЖЕНИ ОТ ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ И ШЕФА НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА, която ще присъства на тържествената проверка в 19,30 часа на площада пред Царевец.

По традиция денят ще започне с празнична света литургия, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий в църквата „Св. 40 мъченици”, водосвет и поръсване на бойното знаме на НВУ „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

В 10,30 ч. с военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме на България. Официалните слова и празничният благослов са на Царевец, откъдето след поднасянето на венци и цветя пред Пирамидата на Независимостта тръгва и празничното шествие. То ще стигне до паметника „Майка България”.

Тази година общината възстановява традицията с прочитането на Манифеста. Документът, с който Фердинанд е обявил Независимостта на България през 1908 г., ще бъде прочетен два пъти – първо в двора на църквата „Св. 40 мъченици” и след това на Царевец, каза на пресконференция миналия ден шефът на дирекция „Култура” Нелина Църова.

Празникът ще продължи с шоуспектакъл на участниците в Международния фестивал на военните оркестри пред сградата на Български пощи и веднага след това пред сградата на общината започва концерт на любителски формации от Велико Търново. Поли Паскова, Здравко Мандаджиев и танцова формация са звездите в празника тази година. Те ще се включат и в голямото търновско хоро, което ще се вие от пространството пред театъра чак до Паметника на обесените.

„За търновци и гостите на града тържествата ще започнат още на 21 септември. Тогава стартира Х Международен фестивал на военните оркестри. За откриването му в 17 часа в старата столица очакваме да пристигне министърът на отбраната Николай Ненчев. Музикантите от Гърция, Македония, Румъния и България, както всяка година, ще участват в шествието за Независимостта и за първи път този път ще направят шоу на площада пред Царевец. Спектакълът им е на 23 септември от 11 часа”, представя програмата Нелина Църова.

Много изложби, концерти, сред които и този на Лили Иванова, премиера на търновската оперета, пърформанси и детски тържества има в програмата, посветена на Независимостта на България. По традиция Регионалният исторически музея организира безплатен екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”. Турът тръгва от църквата „Св. Димитър Солунски”, минава през другите две знакови църкви на града – „Св. 40 мъченици” и „Св. св. Петър и Павел”, и стига до Царевец.

На 23 и 24 септември е традиционната Нощ на Самоводската чаршия. Два дни там ще има изложение на занаятчии от страната, ще бъдат отворени и всички работилници, в които най-любопитните гости могат да опитат да поработят редом до майсторите. В тези два дни във фоайето на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков“ ще се случи ежегодната изложба на стендови модели, организирана от клуб „Manta model“.

„За първи път ще направим една нощна изложба. Идеята е на Васил Горанов, който ще ни гостува на 22 септември. Изложбата му е в залите „Рафаел Михайлов” и започва в 23:00 ч. до 06:00 ч. на 23.09. Нарекъл я е „Поуките от историята“ и ще ни покаже исторически картини”, допълва Нелина Църова и уточнява, че в Деня на Българската независимост Царевец и църквата „Св. 40 мъченици” ще работят напълно безплатно. Туристите ще могат да се качват на Трапезица от 23 септември, но срещу установения вече вход.

Програмата ще завърши на 24 септември в събота с 3D мапинг спектакъла „Величието на Асеневци”, което превръща художествената галерия „Борис Денев“ в уникална атракция.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!