88 четения

Николай и Венци връщат забравената романтика на грамофонната плоча

Двамата колекционери поставят началото на нова традиция във В. Търново

ПЪРВОТО ПО РОДА СИ ПАРТИ С МУЗИКА САМО ОТ ГРАМОФОННИ ПЛОЧИ ОРГАНИЗИРАХА НАСКОРО ДВАМА КОЛЕКЦИОНЕРИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НИКОЛАЙ КОЛЕВ И ВЕНЦИ ДИМИТРОВ.

Николай и Венци заедно имат около 1000 грамофонни плочи. Двамата са колекционери на различна музика, но предпочитат да я слушат само на плочи. „Има някаква романтика в това да си пуснеш плочата, да си нагласиш игличката и да чуеш онова специфично припукване, което ми се струва, че издателите нарочно слагат между песните вече. Звукът от винила е безценен и много различен от този, който звучи в дискотеките, където диджеите вече работят само с компютър или MP3“, казва Венци, който е IT специалист.

Той има в колекцията си само електронна музика. Това е неговата страст и такива плочи той издирва в интернет пространството. Е, има и плочи на Лили Иванова, но кой в България няма плочи на Лили Иванова. Пази ги като спомен от миналото време и за да засилват романтичната му настройка, когато реши да си пусне грамофона. Но не ги слуша. „Много обичам „Крафтверк“. Това е немска група, първата, която е вкарала електронни ритми в звукозаписа. Колекционирам техните плочи от първата, излязла през 1971 г. Най-голямата радост за мен е да имам първите им издания, но ако не мога да си ги намеря, съм съгласен и на вторите издания. Имам вече около 15 техни плочи“, усмихва се Венци. След това вещо обяснява, че звукът, който винилът издава, е абсолютно копие на записания звук. Докато популярните CD-та дават по-лош звук просто защото имат ограничения, които плочата няма.

„Само в България няма откъде да си купиш плочи днес. Навсякъде по света това производство никога не е спирало, независимо от смяната на политическия строй. Обаче при нас след „Балкантон“ никой не издава на плочи. „Балкантон“ го преместиха в Чехия и сега чехите са най-големите производители на плочи в Европа“, обяснява Венци. Той се запалил по грамофона в началото на 90-те години. Изобщо вече не помни как, нито пък помни коя е първата плоча, която си е купил. С времето обаче понатрупал доста плочи и вече може да си позволи да ги раздели на любими, такива, които слуша всеки ден. Такива, дето ги има, защото са се появили някак и отнякъде в колекцията му, и едни, дето на никого не показва. Той си знае защо. Има обаче даже „Травиата“ на плоча, има и стихове.

И ВЕНЦИ, И НИКОЛАЙ ИМАТ В КОЛЕКЦИИТЕ СИ БУТИКОВИ ИЗДАНИЯ. „Те са от по 1000 – 1500 бройки. Някои групи дори номерират тези си плочи и си голям късметлия да имаш примерно номер 756 и да знаеш, че си единствен в света, който притежава точно тази плоча“, казва Николай, който започнал да събира през 1997 – 1998 г. В началото при него са били плочите на Васил Найденов, които купувал в книжарниците. При всички случаи първите му плочи са с печата на „Балкантон“. Сега и двамата пазаруват само в интернет, където плочите струват около 50 – 60 лв. „Е, има и много стари и много ценни, които са десетки хиляди, но аз такива нямам. На „Депеш мод“ например прочутата червена плоча продължава да се котира за хиляди евра“, разказва още Ники, който събира разнообразна музика – от рок до джаз, включително и японски джаз.

Една от любимите му нови плочи е на „Пърл джем“. Нея никога не бил продал. Както и т.нар. пикчър дискове. Това са цветни плочи, в които вместо черен дискът е направен в някакъв цвят или е цяла картина.

И двамата имат и малки, и големи плочи, както и двойни плочи, които се отварят като книга. Имат такива, които се въртят на 33 и на 45 оборота. Малките плочи, които имат по едно парче на двете си страни, пък се движат на 72 оборота. „Абе ние не сме такива маниаци чак като Медведев например, който е аудиофил и събира грамофони, които струват колкото цял апартамент. Истината е обаче, че интересът към грамофонните плочи започва да се възражда у нас, защото по света никога не е затихвал. Все повече музикални компании започнаха да преиздават стари изпълнители, правили музика преди 20 – 30 г.“, казва Венци и допълва, че в момента музикалната индустрия издава повече плочи, отколкото през 90-те.

НИКОЛАЙ И ВЕНЦИ ПРИЗНАВАТ, ЧЕ МЕЧТАЯТ ГРАМОФОННИТЕ ВЕЧЕРИ ДА СТАНАТ ТРАДИЦИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тогава те ще могат да предлагат тематични партита, а и се надяват, че така ще се създаде общество, в което почитателите на плочите и грамофона ще могат да споделят интересите си и да обменят музика. Венци и Николай вече си имат такова свое пространство, където разказват за страстта си – www.plochnik.com.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

3 коментара за “Николай и Венци връщат забравената романтика на грамофонната плоча

 • 12.09.2016 в 19:44
  Permalink

  Не е вярно, че няма от къде да се купят плочи в България! Има много онлайн и физически магазини, които предлагат както нови плочи, така и на старо и каталозите им са внушителни. Като цяло хубаво начинание, но очевидно не са запознати с пазара, с който са се захванали.

  Отговор
  • 08.10.2018 в 14:30
   Permalink

   Хахаха, продават и произвеждат сякаш имат различно значение, доколкото помня от основното…

   Отговор
 • 20.09.2016 в 23:17
  Permalink

  Човек, тук се говори за колекционерство, а не за мода съчетаваща сладоледи и препечатани заглавия

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!