21 четения

Павлина Владкова започна да копае представителната резиденция в Нове

В ПРЕДСТАВИТЕЛНАТА РЕЗИДЕНЦИЯ В РИМСКИЯ ГРАД НОВЕ КРАЙ СВИЩОВ ЗАПОЧНА ДА КОПАЕ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ АРХЕОЛОГ ДОЦ. ПАВЛИНА ВЛАДКОВА. Тя работи върху тази територия вече 25 г. и през годините там са открити архитектурни останки от ранен втори век до края на VI век. Резиденцията има сложен план, тя е сграда с вътрешен двор с басейн и портик, с помещения със стенно и подово отопление и цветни мазилки върху стените. Там са отсядали важните цивилни гости на лагера, най-често това са били членове на императорското семейство, сенатори, провинциални управители, а вероятно и някои от императорите, които са посещавали лагера. „След това комплексът за известно време е изоставен, а по-късно върху неговите руини е разположен некропол, който проучвателите свързват с готите на Теодорих Велики, на когото за кратко време Нове е столица. Най-късна, от VI век, е откритата базилика, една от най-представителните сред останалите, проучени в ранновизантийския град”, обяснява Павлина Владкова, археолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново.

През този сезон тя се надява да бъдат разкрити нови помещения от сградата от IIIII век, за да бъде доизяснен нейният план в посока към улицата, която води към мястото, където е била разположена военната комендатура.

Павлина Владкова работи с Марин Маринов от Историческия музей в Свищов, група архитекти, членове на научно-учебната експедиция на Варненския свободен университет по магистърската програма „Опазване на културното наследство”. Те ще трябва да направят проекти за документиране, графична реконструкция и социализация на проучвания комплекс, където разкопките вече са към своя край и предстоят следващите етапи за представяне на архитектурните останки. По време на разкопките младите хора ще се учат да изготвят техническа документация. Изготвените проекти ще бъдат експонирани в специална изложба в Посетителския център в Свищов в началото на следващата календарна година. Ръководител на практиката е доц. д-р арх. Красимира Вачева.

Посетителският център в Нове вече е готов. Той е изграден в непосредствена близост до вилата резиденция и до западната порта на лагера. На кулите към портата още през миналия век е направена частична възстановка. „Няма друг обект в България, където последователно през годините да са извършвани в такъв мащаб реставрационно-консервационни дейности, и това се дължи в най-голяма степен на българо-полския археологически екип и на отлично проучените и документирани през годините от него сектори”, припомня доц. Владкова, която допълва, че задачата пред археолози, архитекти и общинското ръководство е да подготвят проект за консервация и експониране на проучваната резиденция и на военната болница заедно с прехода през западната порта. Именно на тези обекти са съсредоточени и усилията на археолозите, за да приключат максимално бързо разкопките и да предоставят резултатите от своите многогодишни изследвания на екипите проектанти. Така Нове ще се превърне не само в най-добре проучения римски лагер по Долния Дунав, какъвто е към настоящия момент, но и най-добре екпонирания обект от римската епоха в Югоизточна Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!