86 четения

Първата гаражна разпродажба ощастливи много горнооряховци с дрехи и обувки на символични цени

Карбутите ще се правят вече всеки месец до стадиона и Летния театър в железничарския град

СТОТИЦИ ГОРНООРЯХОВЧАНИ ИЗПОЛЗВАХА ПОЧИВНИЯ ДЕН ЗА РАЗХОДКА В ПАРКА “ГРАДСКА ГРАДИНА”, НО И ЗА ДА СИ НАПАЗАРУВАТ ВСЯКАКВИ СТОКИ от първата в областта организирана гаражна разпродажба.

Идеята е на две млади дами от железничарския град – Антония Спирова и Жанета Богомилова, и е заимствана от т. нар. английски карбути. Впрочем подобни разпродажби на втора ръка дрехи, обувки, домашни потреби, аксесоари и всякакви джунджурии се прави редовно в цяла Западна Европа. Аналогичен битак се организира и веднъж месечно край лясковското село Драгижево, само че там инициативата е на британската общност в региона, а в Горна Оряховица – на местни млади хора. Антония и Жанета са благодарни на управата на града, която им даде разрешително и им осигури време вчера от 8.00 до 14.00 ч., както и на полицията, която също бе готова да се отзове в случай на евентуален проблем. Предварително двете млади жени бяха поканили, но и предупредили своите съграждани да пазят обществения ред, както и да почистят след края на гаражната разпродажба. Те бяха категорични, че инициативата ще продължи всеки месец, но от октомври карбутът ще бъде разположен на още по-удобно място – около Летния театър и близо до стадиона, където има голям паркинг, а и преди на това място е бил градският битак.

Освен двете организаторки, които подчертаха, че за гаражната разпродажба не се плаща вход, още няколко млади майки и момичета вчера бяха донесли своите ненужни, но доста запазени вещи. Сред тях преобладаваха преди всичко дрехи и обувки за всякакви възрасти, особено за малчугани, както и колиета, домакински пособия, книги и т.н. Имаше огромен кашон, от който стоките буквално се подаряваха, а етикетите на оставените за продажба вещи всъщност бяха символични. Най-скъпите неща се продаваха за по 7, 10 и 15 лв., обаче за повечето стоки продавачи и купувачи се договаряха като на истински пазар. Една от най-щастливите клиентки бе напълнила торбичката си с прекрасни детски дрешки и всичките за по… 50 стотинки!

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!