64 четения

Първият хранителен кооператив обедини любители на домашни продукти

ПЪРВИЯТ ПУБЛИЧЕН ХРАНИТЕЛЕН КООПЕРАТИВ ВЕЧЕ Е ФАКТ. КЪМ МОМЕНТА В НЕГО ЧЛЕНУВАТ ПОЧТИ 3 ХИЛЯДИ ЧЛЕНОВЕ. Идеята е да се предлагат и разменят домашно приготвени и отгледани продукти, плодове, зеленчуци, както и билки. Във Фейсбук е регистрирана специална група, която се нарича „Хранителен кооператив „Обединени“ – Велико Търново”. „Основната ни цел е да елиминираме прекупвачите, които притискат производителите и им взимат стоката на ниски цени, а после я предлагат прескъпо. Не се предлага твърд алкохол. Подобни сдружения на производители и потребители има в Гърция, Испания и т.н.“, посочва един от участниците.

koop-2Идеята хрумва, след като великотърновец решава да си намери домати, отгледани в някое от близките села. Оказало се, че зеленчукът му бил доставен на цени, доста по-ниски от тези на пазара, а качеството е без коментар. Съвсем скоро намерил и последователи.

МАСОВО СЕ ПРЕДЛАГАТ ДОМАШНИ СЛАДКА, СРЕД КОИТО СА ИСТИНСКИ ЯБЪЛКОВ МАРМАЛАД, който желаещите могат да си купят срещу 3,50 лв. килото, сладко от магарешки бодил. Предлагат се още натурален ябълков оцет по 4 лв. за литър и шипков оцет по 8 лв., коприва, брана в планински селца, разпределена в пакети – сурова или сушена, фасул по 4 лв. за килограм, тазгодишна реколта също е едно от последните предложения.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 коментара за “Първият хранителен кооператив обедини любители на домашни продукти

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!