4 четения

Закриха още три паралелки с прием след VIII клас

ТРИ ПАРАЛЕЛКИ С ПРИЕМ СЛЕД ЗАВЪРШЕН ОСМИ КЛАС БЯХА ЗАКРИТИ ВЧЕРА СЪС ЗАПОВЕД НА НАЧАЛНИКА НА РЕГИОНАЛНОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИНЖ. РОЗАЛИЯ ЛИЧЕВА. Заради липсата на интерес и след като нито един ученик не е подал документи, тази година няма да има общообразователна паралелка в СУ „Максим Райкович“ в Лясковец.

Падат и две паралелки в задочна форма на обучение. Едната е в училището в Боруш със срок на обучение две години. Втората е с четиригодишен срок на обучение в Професионалната гимназия по транспорт в Стражица.

Така нереализираните класове с прием след осми клас станаха четири, след като две паралелки бяха закрити след края на третото класиране. Тогава областта се отказа от два класа – единият в Професионалната гимназия по жп транспорт в Горна Оряховица и другият – в Професионалната гимназия „Асен Златаров“ в Свищов. В крайдунавския град не са успели да намерят достатъчно ученици за специалностите „Техник по транспортна техника“ и „Автомати за непрекъснато производство“. Паралелката беше нова за областта.

Двете закрити специалности в Горна Оряховица са „Осигурителни и комуникационни системи в железопътната инфраструктура“ и „Търговска експлоатация в жп транспорта“.

ПРОФЕСИОНАЛНАТА ТЕХНИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА ОБАЧЕ УСПЯ ДА СФОРМИРА ЕДНА ПАРАЛЕЛКА ПО СПЕЦИАЛНОСТТА „ОРТОПЕДИЧНА ТЕХНИКА“. Опитите на това училище да събере ученици за тази професия имат вече няколкогодишна история, припомня инж. Розалия Личева. От 15 септември обучението стартира във вечерна форма на обучение.

Реализирани са и две задочни паралелки. Едната е в Професионалната гимназия по моден дизайн във Велико Търново, другата – в Професионалната гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица.

ТАЗИ ГОДИНА БЯХА ЗАКРИТИ И ЧЕТИРИ ПАРАРЕЛКИ С ПРИЕМ СЛЕД VII КЛАС още след обявяване на първото класиране. Тогава бяха преструктурирани още три паралелки. Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ отново не успя да събере ученици за профил „Хуманитарен“. Заради липса на интерес бяха закрити и паралелката в СОУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица в профил „Чуждоезиков“, както и тази с профил „Технологичен“ в СОУ „Максим Райкович“ в Лясковец. Неуспешна се оказва и новата специалност „Кетъринг“ в Професионалната гимназия по лека промишленост и строителство в Свищов.

Шест специалности бяха слети. В един клас са събрани кандидатите за специалностите „Банково дело“ и „Бизнес администрация“ в Старопрестолната гимназия по икономика. В Професионалната гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров“ в Горна Оряховица заедно ще учат учениците, които са избрали да кандидатстват в професиите „Производство и обслужване в заведенията за обществено хранене и развлечение“ и „Експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в хранително-вкусовата промишленост“. Една паралелка е сформирана и от специалностите „Икономическа информатика“ и „Организация на туризма и свободното време“ в Държавната търговска гимназия в Свищов.

С. БОЯНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!