108 четения

ЛИЦАТА НА МВР. Първото произшествие можело да откаже комисар Красимир Кръстев от професията

Началникът на пожарната управлява над 300 огнеборци в областта вече две години

КОМИСАР КРАСИМИР КРЪСТЕВ Е НА 39 Г. И ВЕЧЕ ДВЕ ГОДИНИ УПРАВЛЯВА С ВРЕМЕННА ЗАПОВЕД ОБЛАСТНАТА ПОЖАРНА С НАД 300 СЛУЖИТЕЛИ. Тази несигурност обаче не му пречи да бъде строг, но справедлив началник на една от важните дирекции в МВР, на която всички разчитат за спасяване на човешки живот или на домашния любимец, пропаднал в шахта или заклещен на дърво. Шефът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” е щастлив с жената до себе си Светлана, която е управител на хотел, и с дъщеря си от първия му брак Паула. Няма време за хоби и за спорт, но тримата заедно обичат природата и спакурортите. Навръх професионалния празник на българската пожарна 14 септември намираме комисаря в кабинета му в трескава подготовка на Седмицата на пожарната, която по традиция е от 12 до 16 септември.

КАТО ДЕТЕ ТОЙ ВИДЯЛ КАК СПАСЯВАТ ДОМА МУ ПРИ ПОЖАР ОТ НАФТОВА ПЕЧКА

КАТО ДЕТЕ НА ОКОЛО 3 Г. СЕГАШНИЯТ КОМИСАР ЖИВЕЕЛ С МАЙКА СИ в квартал „Асенов”. Един ден лумнал пожар от нафтова печка и едва не станало най-лошото, но дошли големи мъже с униформи и изгасили пламъците. Още тогава Красимир бил силно впечатлен от тази случка и искал, като порасне, да стане като тези чичковци. После семейството му се преместило да живее на „Картала” във В. Търново на една улица с други пожарникари и полицаи. Момчето всеки ден общувало с връстниците си, деца на служители в МВР, и заобичало професията на огнебореца. Така по-късно се сбъднала детската му мечта – да влезе в Академията на МВР и да учи за пожарникар. През 2001 г. излиза от училището и влиза на служба. Така вече 17 г. работи само във В. Търново – първо в Районната служба и после в дирекцията.

НАЙ-ГОЛЯМОТО ИЗПИТАНИЕ БИЛО ЕВАКУАЦИЯТА НА ДЕБЕЛЕЦ

ПО ИРОНИЯ НА СЪДБАТА ПЪРВОТО ПРОИЗШЕСТВИЕ НА МЛАДИЯ ПОЖАРНИКАР била семейна трагедия, която можела и да го откаже от избраната с любов професия, но това не се случило. За пръв път пожарникарят Кръстев отива с екипа на умишлено подпален апартамент, насред който от тавана виси собственикът, който се бил обесил. „Този екшън не мога да забравя, а стресът бе неописуем. Беше през нощта. Мъжът се беше обесил в банята, а преди това бе подпалил нарочно и едновременно всичките 5 стаи на жилището си. Човекът стигнал до този край, за да не предостави жилището на синовете си. Бил съм на 26 г., но издържах тази гледка“, разказва за закаляването в професията комисарят.

Той подчертава, че на воля и сила се е научил в академията, а през летните ваканции на следването практиката по места му дала подготовката, която е нужна на един пожарникар. Комисар Кръстев споделя още, че тази професия не прави хората герои или поне те не се приемат за такива.

Най-голямото изпитание за него е евакуацията на Дебелец през 2011 г. след обгазяването на градчето от цистерна със стирол. В такива случаи девизът на огнеборците „Един за всички и всички за един“ действа в реално време и не е декларация, защото без екипност не може да се помага.

„Участвал съм в спасяването на хора, на котки и кучета, в гасене на влакове, много научих от предишните началници Милко Маринов и директора Йордан Йорданов, но това в Дебелец беше голямо изпитание за всички служби. Аз за пръв път видях как се евакуира почти цял град през нощта заедно с домашни животни, покъщнина, малки деца, старци”, споделя още комисарят.

НАГРАЖДАВАН ТРИ ПЪТИ, НАКАЗВАН САМО В АКАДЕМИЯТА

НА БЮРОТО НА КОМИСАРЯ ИМА НЯКОЛКО СНИМКИ С ИЗВЕСТНИ МЪЖЕ В ДЪРЖАВАТА, СРЕД КОИТО е и президентът. Красимир Кръстев е награждаван три пъти досега – с благодарност от директора на ОДМВР, с благодарност и три дни отпуск преди 5 г. от шефа на Националната служба главен комисар Николай Николов и с писмена похвала от вътрешния министър Бъчварова преди няколко месеца. Наказван е само веднъж, и то като студент в академията. Трябвало да участва в пренасяне на техника, но той не знаел и го сметнали за мързелив.

Дали се чувства щастлив? Когато човек е изпълнител, началникът най-често не е добър. Когато обаче самият ти станеш шеф, виждаш нещата по друг начин и не можеш да бъдеш добър, казва комисар Кръстев. За тия две години е наказвал, но справедливо и не за да покаже власт, смята пожарникар N 1. Твърди още, че не ползва властовите механизми и иска да мотивира колегите за работа.

Този директор е сред малцината в силовото ведомство, който не се оплаква от липса на техника. В седемте служби в областта работят над 300 души, а сега е обявен конкурс за 25 служители. 13 са бройките за най-тежкия отряд – този на спасителите в Горна Оряховица. Сега стана така, че имаме много техника, но нямаме хора, казва комисар Кръстев. На изпроводяк той се усмихва щастливо заради това, че 400 деца от 19 села в Търновска община това лято за пръв път се учиха да бъдат пожарникари в Лятната полицейска академия. Такъв ентусиазъм и такъв интерес към нашата професия аз не бях виждал и това ме прави щастлив, споделя комисарят.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!