32 четения

Морските капитани от… Г. Оряховица и В. Търново не допускат жени на круизите си по Средиземно море

ДЕСЕТИНА МЛАДИ МЪЖЕ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ГОРНА ОРЯХОВИЦА СПОДЕЛЯТ В ЕДИНСТВЕНИЯ ПО РОДА СИ МОРСКИ КЛУБ в областта хобито си да обикалят всяко лято с платноходки из Средиземноморието, разказа Даниел Трънков, който е един от създателите на клуба.

В този свят на екстремни круизи и адреналин жени почти не се допускат, а морските капитани правят задължително своите пътешествия поне веднъж годишно, като преди това много старателно обсъждат маршрута.

Когато са на твърда земя пък в очакване на поредния сезон и екзотична дестинация, морските капитани, както съвсем на сериозно си казват помежду си порасналите мъже, си устройват клубни сбирки ежемесечно. На тях, разбира се, се вдигат наздравици и се коментират отминали и предстоящи плавания край бреговете на слънчева Гърция.

За всяко свое пътуване по море в последните пет години капитаните наемат лодка от южната ни съседка и се впускат в едноседмична авантюра, като на борда не пускат жени, за да не им развалят дисциплината. Подобен круиз излиза около 700 лв. на човек, а лодката има всички необходими удобства. За провизиите се грижат самите участници в плаването и общо взето с набавянето им се изчерпва предварителната подготовка за поредното морско приключение, тъй като психическата нагласа за него е целогодишна, разказва Даниел. И пояснява, че маршрутът винаги се уточнява с консенсус, като, разбира се, е съобразен с метеорологичните условия. Първата година местните капитани избрали за бойното си кръщение дестинация покрай островите Тасос, Самотраки, Лемнос и Атон. С годините пътуванията ставали все по-разнообразни, а това лято тръгнали от десния ръкав на Халкидики…

„Опитваме се да ловим риба, но само там, където това е позволено, и вече имаме попадения. Обикновено плаваме в началото на лятото, когато морето е най-спокойно. Миналата година се къпахме на около 500 метра дълбочина при температура на водата от 31 градуса“, разказва Даниел Трънков. По думите му компанията не е изпадала в сериозни екшън ситуации, но едно от важните за това условия е лодката да бъде оборудвана с всичко необходимо. Тя е с двигател, но когато няма вятър, платната се вдигат и тогава членовете на екипажа я управляват по график, за да няма сърдити…

ОСВЕН ДА ПРОВОКИРАТ АДРЕНАЛИНА СИ, ЧЛЕНОВЕТЕ НА МОРСКИЯ КЛУБ ВЪРШАТ И СЕРИОЗНА ПРЕПОДАВАТЕЛСКА ДЕЙНОСТ.

За петте години от учредяването му вече около 50 човека от цяла България са завършили капитански курсове за управление на плавателни съдове до 40 бруто регистър тона. Преподава им горнооряховчанинът Кристиян Стоянов, който е капитан на граничен кратер и също съучредител на Морския клуб в железничарския град. А капитанските курсове завършват с изпит пред Морска администрация, която издава правоспособен документ. Обучението струва 500 лв., като курсистите имат занятия два пъти в седмицата в продължение на един месец. Полага се вътрешен изпит пред камера, който трябва да удостовери работа със спасителни съоръжения, морски възли и задача по лоция. Така всъщност се нарича науката, по която се управляват корабите спрямо заобикалящата ги среда. Всеки може да изкара такъв курс, стига да е пълнолетен и да представи необходимите документи. Въпреки че морските капитани не допускат на своите круизи жени, през годините не са малко дамите, които също са изкарали курса за управление на малки плавателни съдове.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!