11 четения

Филм за Парцалев представи в София ученичка от гимназията по туризъм

ФИЛМ ЗА ГЕОРГИ ПАРЦАЛЕВ ПРЕДСТАВИ ПО ВРЕМЕ НА НАЦИОНАЛНАТА УЧИТЕЛСКА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ИСТОРИЯ ВЪЗПИТАНИЧКАТА НА Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ Преслава Христова. Форумът се е състоял в София в събота и неделя и темата му е била „Разнообразие на източниците и средствата в обучението по история“. Освен ученичката в годишната конференция са участвали и двама педагози от училището – Мариана Маринова, учител по история, и инж. Славка Проданова, преподавател по икономика, поканени лично от председателя на сдружението Бистра Стоименова, за да споделят своя опит.

Филмът „Живот между атентат и демокрация“, посветен на Георги Парцалев, който Преслава е направила, е бил конкретният повод трите представителки на търновската гимназия да участват в конференцията. С него ученичката вече се е представяла и в деветия национален исторически конкурс „Границите в историята – история без граници“. Преслава е от град Левски, родния град на Георги Парцалев, затова и е избрала да работи върху неговата личност. Проучвала е факти от живота му, използвайки ресурса на устната история – интервюта с музеен работник и съученичка на актьора, проучване на музейни експонати, работа на терен и с исторически документи.

По време на националната учителска конференция Преслава е обрала овациите на педагозите най-вече с интервюто с Невена Христова, която е съученичка на Парцалев. Г-жа Христова е стояла на един чин с великия артист, освен това е прабаба на Преслава. Много емоционално бъдещата абитуриентка разказа и за пътя, който е изминала, за да постигне и другите си успехи – в световното състезание, посветено на целите за устойчиво развитие, единствена от Европа, класирана в топ 10 и няколкото национални състезания, в които е сред победителите.

Филмът на Преслава не е първата екипна работа на Мариана Маринова и инж. Славка Проданова. Пред участниците в конференцията те представиха и другите си съвместни проекти – музея, посветен на 50-годишния юбилей на гимназията по туризъм, на ученици, участвали в национални конкурси, както и филма „Урокът на историята: 1876 – светлини и сенки“. Мултимедийната презентация е съкратен вариант на разработките в открития урок, посветен на 140 г. от Априлското въстание, проведен на 18 април.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!