235 четения

Завод „Първи май” в Полски Тръмбеш е сред последните оцелели родни производители на селскостопанска техника

Предприятието взе златен медал за новите машини на конструктора Илия Илиев

ТОВА ЛЯТО МАШИНОСТРОИТЕЛНИЯТ ЗАВОД „ПЪРВИ МАЙ“ В ПОЛСКИ ТРЪМБЕШ Е ПРОДАЛ 15 РЕМАРКЕТА НА РОДНИЯ ПАЗАР ЗА НАД 350 000 ЛЕВА, съобщи директорът инж. Пламен Минев. Две от машините през пролетта получиха златен медал, а техен конструктор от много години е Илия Илиев. Въпреки срива на родната икономика за м.г. в завода са произвели продукция за 1,7 млн. лв., а заводът няма дългове.

„Ние сме сред последните мохикани в страната за производство на селскостопанска техника. Заводът е отворил врати през 1923 година, в него са работили хиляди, а сега сме с 50 работници. Въпреки това имаме производства и оцеляваме“, коментира директорът, който управлява от 1999 година.

ЗА РАЗЛИКА ОТ ВНОСНИТЕ ЗЕМЕДЕЛСКИ МАШИНИ В ТОВА БЪЛГАРСКО ПРЕДПРИЯТИЕ ПРОИЗВЕЖДАТ И РЕЗЕРВНИ ЧАСТИ ЗА ТЕХНИКАТА, на която дават 10 г. гаранция. Заради това има торачки на завода на по четвърт век, които още работят и за тях се произвеждат резервни части. Така техниката е издръжлива, шегува се инж. Минев и подчертава, че техните машини не са пълни с компютри и сложна техника, която на 40 градуса на нивата загрява и спира. Най-сложната продукция на завода всъщност са зърносушилните и те са хит в производствената листа, като дават хляб на хората, защото една струва около 150 000 лева. Вносните са същите, но цените са в евро…

ЗА ДА ОЦЕЛЯВА ПРЕДПРИЯТИЕТО, ВСЯКА ГОДИНА ИЛИ ПОНЕ НА ДВЕ ПУСКА НА ПАЗАРА НОВ ПРОДУКТ. Преди това се проучват предварително пазарните ниши. Така нуждата от новите две ремаркета се появила от факта, че извозването на селскостопанската продукция досега ставало основно с камиони, но тяхната поддръжка е доста скъпа заради законови разпоредби и лиценз за транспортна дейност. Конструктори в бранша обаче няма и заради това за новото производство все още се грижи инж. Илия Илиев, който е на 70 години. Той е конструктор от 51 години и всички машини в този завод са негово дело. Илиев започнал своите изобретения още като ученик, когато направил уред за рязане на рога на едър рогат добитък. Скромно казва, че не е изобретател, а първото изделие в завода било самоходна машина за изхранване на животните, която имала сериозен пазар в бившия Съветски съюз, където били изнесени над 2300 броя.

Нели ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!