73 четения

Общината връща блясъка на Шишмановата баня в старата столица

ЗАПОЧНА РЕСТАВРАЦИЯТА НА ШИШМАНОВАТА БАНЯ, ЕДИН ОТ ЗНАКОВИТЕ ОБЕКТИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. За да върне блясъка на обекта, Община Велико Търново успя да защити проекта си „Културното наследство на Велико Търново във фокуса на европейското културно многообразие”, а средствата за реализацията му са осигурени по финансовия европейски механизъм на норвежката програма.

БЛИЗО 725 000 ЛВ. ПОЛУЧИ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, ЗА ДА НАПРАВИ РЕСТАВРАЦИЯ, КОНСЕРВАЦИЯ И ЕКСПОНИРАНЕ НА ШИШМАНОВАТА БАНЯ. Аварийните мерки започнаха преди месец с укрепване на основните зидове от запад. Консервационната намеса се изразява в моделирано надзиждане на останалите зидове, възстановяване на пилоните от хипокаустната система до действителна височина. Въз основа на запазените останки и наблюденията по време на археологическите проучвания ще бъде осъществено възстановяване на полуцилиндричното покритие на северното помещение и на същинския под. Ще се моделира надзиждане при входа на южния и на източния зид. Ще бъдат изградени преграда, която да изолира обекта от улицата, както и стабилна покривна конструкция, която да гарантира, че оригиналът няма да бъде повреден. Предвидени са мерки за благоустрояване на терена около паметника и мерки, които да подчертаят уникалността му.

Доц. Евгени Дерменджиев
Доц. Евгени Дерменджиев

„Шишмановата баня е публична общинска собственост със статут на единична недвижима културна ценност и с категория „Национално значение”. Знаков обект от столичния период на Търново и в момента единственият нереставриран и несоциализиран по маршрута на средновековната култура на града“, обясни Нелина Църова, директор на дирекция „Култура и туризъм“. Когато реставрацията по проекта приключи, а това трябва да стане през април следващата година, в пространството около обекта ще се случват културни събития.

Детски ромски фестивал и уроци по история на открито ще са първите прояви, на които обектът ще бъде домакин. „Уроци по история се провеждат наистина най-добре на място, защото тогава децата добиват пълна представа за мястото, където са се случвали историческите събития, и успяват да усетят духа на събитието. А ромският фестивал е с идеята да представим традиционната култура на ромите, която почти не е документирана поради липсата на собствена писменост, но пък е много устойчива култура“, казва още г-жа Църова. Обектът ще бъде включен и в туристическите маршрути и гостите на старата столица ще я посещават, когато разглеждат храмовете „Св. 40 мъченици”, „Успение Богородично”, „Св. св. Петър и Павел” и „Св. Иван Рилски”.

БАНЯТА Е НАРЕЧЕНА ШИШМАНОВА, ТЪЙ КАТО СЕ СЧИТА, ЧЕ Е ОСТАНАЛА ОТ ВРЕМЕТО НА ПОСЛЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ ВЛАДЕТЕЛ ПРЕДИ ПАДАНЕТО НА ТЪРНОВО ПОД ТУРСКО РОБСТВО. „Истината обаче е, че няма данни тя да е свързана с Иван Шишман, да е строена от него или по негова заръка. Съществувала е по негово време в последната четвърт на XIV в., но нищо повече“, коментира доц. Евгени Дерменджиев, археолог в Регионалния исторически музей във Велико Търново. Той допълва, че банята е функционирала като такава чак до XVI в. без прекъсване. Известна е от началото на XX в., когато арх. Георги Козаров прави архитектурни изследвания.

14330849_10210285688049298_544577003_nАрхеологически разкопки са правени обаче чак 80 г. по-късно. Доц. Йордан Алексиев е единственият, работил на обекта. Той е проучвал банята през 1983 – 1985 г. „Архитектурните разкопки са разкрили плана на банята с по-голямата част от помещенията. Установено е, че има голямо котелно помещение с резервоари за гореща и студена вода, две големи и две малки къпални със съблекалня между тях. Самите помещения са били отоплявани с подово и стенно отопление и са имали водопроводна инсталация за гореща и студена вода“, обяснява доц. Дерменджиев.

Само допреди няколко години Шишмановата баня е била единствената средновековна обществена баня от времето на Второто българско царство. Сега баните са две, като втората е открита при разкопки южно от църквата „Св. 40 мъченици“ във Велико Търново.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

2 коментара за “Общината връща блясъка на Шишмановата баня в старата столица

  • 17.09.2016 в 16:30
    Permalink

    До кога боклук като Дешков, ще продължава да краде от общината. Кмете, спри се. Зад фирмата която прави банята седи този измамник.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!