Строителните предприемачи прескочиха банките, пускат апартаменти на лизинг

Вместо убийствени ипотеки новодомците се издължават на вноски без оскъпяване

апартаменти на лизинг без оскъпяване се продават вече във велико търново. Няколко предприемачи предлагат приемливата схема, а пионер в това отношение е Илия Илиев, който е изградил най-много жилищни сгради в болярския град. “Пазарът е свит и трябва да сме адекватни. Продавам предимно разсрочено“, коментира специално за „Борба“ самият Илиев.

Купувачите внасят между 10 и 30 на сто от общата цена на имота си, а след като сградата получи актове за предаване, започват да издължават и останалото, като максималният период е 8 години. Инвеститорът не се интересува от доходи, избягва бюрокрацията и не налага такси за обслужване. Изготвят се и специални погасителни планове, които се обслужват ежемесечно, а при внасяне на по-високи суми своевременно се актуализират. Способът съживява позамрялата търговия с имоти и дава по-големи шансове на новодомците.

Така Илиев разпродава част от новия си квартал „Боляри”, който изниква на мястото на бившите бараки на ул. „Ал. Константинов” и „Чумерна”. По подобна схема се предлагат и няколко блока в кварталите „Зона В” и „Бузлуджа”, както и сгради около руските гробища.

Бизнесменът вече започна да прави нов комплекс на мястото на бившето заведение „Орехът“ в кв. „Колю Фичето“. „Стартираме нова сграда с височина до 6 етажа. Знам, че наоколо има и по 13, но законите за отстояния са строги и не мога да си позволя да направя нещо друго. Имам и още един блок в съседство – на ул. „Колоня Товар“. Давам апартаменти на изплащане без ипотеки и банкови такси, както и лихви“, обяснява Илиев.

В същото време лихвите по ипотечните кредити в България продължават да са най-високите в ЕС. У нас средните нива са 3,5 – 6%, докато в Германия са само 1%, в Швейцария – 1,6, а във Франция – 1,7 на сто, като в тези държави се гарантира и част от сумата безлихвено.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 thoughts on “Строителните предприемачи прескочиха банките, пускат апартаменти на лизинг

 • 14.09.2016 в 13:12
  Permalink

  Изплатих такъв апартамент и да ви кажа,че тежестта на банковата процедура по ипотеките им напълно липсва.За 7-8 години съм закъснявал с вноската дори с повече от три месеца…я детето се разболее ,а някакви непредвидени разходи и т.н.Нито са ме притискали,нито са ми слагали наказателни лихви.Ако поискам това от банка ще ме изгледат ,като все едно искам невъзможни неща.

  Отговор
 • 14.09.2016 в 17:16
  Permalink

  Това е начина, да се сложи край на банковото заробване ! Нека повече предприемачи последват примера и да живнат малко хората, нека се сложи край на тия безумни лихви у нас !

  Отговор
 • 20.09.2016 в 18:01
  Permalink

  Тоя блок на „Колоня Товар“ като стане готов, ще могат да си цакат карти с комшиите от съседните блокове. Изобщо отстоянията са спазени напълно. А пък колите ще си ги паркират по терасите, който има такава. Зелени площи ще си гледат на лаптопа.
  Строи се по модерни стандарти – стиропорена изолацията директно върху тухлите, с възможно най-качествените материали.
  Да ви имам достъпното и модерно строителство.
  Продължавам да се чудя защо всячески се стремят да превърнат града в бетонено гето. Свършиха ли земите край Търново че се строи на всеки метър между блоковете. Хората ще избягат, после да видим кой ще живее в новите жилища.

  Отговор
 • 21.09.2016 в 9:11
  Permalink

  До последния.
  Вземи, че си скови една барака в гората и си живей като див глиган.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *