213 четения

Електроинженер показа как е изглеждала мощната крепост Раховец

Владимир Илиев е използвал данни от релефа, чертежи на Карел Шкорпил и съвременни технологии

 

ГОРНООРЯХОВЧАНИН ЗА ПРЪВ ПЪТ ПОКАЗА КАК Е ИЗГЛЕЖДАЛА МОЩНАТА ОТБРАНИТЕЛНА КРЕПОСТ РАХОВЕЦ, СЛЕД КАТО ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ Е СЪБИРАЛ ЕЛЕКТРОННИ ДАННИ ЗА РЕЛЕФА, ПРОУЧВАЛ Е ЧЕРТЕЖИ НА КАРЕЛ ШКОРПИЛ, който единствен е скицирал несъществуващите й вече останки, и е използвал съвременни технологии, за да обобщи информацията. 35-годишният електроинженер Владимир Илиев е роден в железничарския град, но в момента живее и работи в София, разказа за „Борба“ самият той.

„От малък имам интереси към историята и археологията и по-специално към тази крепост, която е в родния ми край, но винаги е оставала в сянката на Царевец. Има създаден и обществен комитет за възстановяването й. Предоставил съм своите разработки на кмета инж. Добрев и се надявам да са му от полза“, каза Илиев. Малко повече от месец е коствало на младия мъж да създаде и компютърни възстановки 1:1 на целия обект, а направеното от него е уникално. Досега никой не е показвал как точно е изглеждала крепостта, освен по самоделни рисунки на археолози от отминалите времена.

КРЕПОСТТА ИМА ИНТЕРЕСНА ИСТОРИЯ, А ВЪЗСТАНОВКИТЕ НА ВЛАДИМИР ИЛИЕВ ХВЪРЛЯТ ПОВЕЧЕ ЯСНОТА ПО НЕЯ. Крепостта е тотално разрушена през 1913 г., когато земетресение с епицентър Горна Оряховица срива зидовете, кулите и портите, описани от К. Шкорпил. Подробни разкопки на част от обекта се правят през 1985 – 1991 г. от Й. Алексиев, Ив. Бъчваров и Х. Вачев. Разкопана е западната крепостна стена, северната в източната й част и източната крепостна стена. След 25-годишно прекъсване на 16 юни 2015 г. започват редовни археологически разкопки. Проучванията се провеждат от специализиран екип археолози с научен ръководител И. Петракиев, зам.-ръководител Мая Иванова и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев. През 2016 г. разкопките на обекта продължават.

Мястото, на което е изградена твърдината, е обитавано от бронзовата епоха до XV век без прекъсване, като най-древната крепостна стена е тракийска, изградена от ломени камъни без спойка. Общата площ на Раховец е 43 дка. Изградена върху скалист хълм с отвесни, непристъпни скални склонове от запад, юг и изток, които са високи между 15 и 30 м. Укреплението има три входа, които ясно личат от компютърния модел.

С. МАРИНОВ

 

6 коментара за “Електроинженер показа как е изглеждала мощната крепост Раховец

 • 16.09.2016 в 7:02
  Permalink

  Възстановката не отговаря на реалността. Господинът трябва да се запознае с последните археологически проучвания. На първо четене се забелязва липсата на западния вход, на западната стена кулите са две (правоъгълна кула и кула- порта), северната стена е със чупка, северната порта е много по- на изток, почти в ъгъла на крепостта и някой други неточности. Има доста още какво да се желае!

  Отговор
  • 16.09.2016 в 8:34
   Permalink

   Модела е правен по чертежите на Шкорпил, където в западната част не се чете какви са съоръженията, но в северната част се виждат две-кула и порта. Чупката я има.И пак казвам, това е модел направен от твърде оскъдни данни. Само размера на църквата и на входа и на стените са долу-горе реални. Ако имам точни данни модела за 1 седмица може да стане с реални размери на кулите и портите в северната и западната част и на всичко останало! Ако ми предоставите данни ([email protected]) ще се получи максимално близко до реалността!

   Отговор
 • 16.09.2016 в 10:54
  Permalink

  Електроинжинер прави възстановка!!!!! Това само по себе си е несериозно и нелепо!!!!! Мисля, че има доста по-добре образовани хора, които е редно да изработят подобно нещо. Интересно ми е какво мислят по въпроса археолозите Проф. д-р. Хитко Вачев и археолог Илиян Петракиев, проучващи обекта?

  Отговор
  • 16.09.2016 в 11:34
   Permalink

   Г-н Йосифов, ако искате мога и окабеляване да направяна крепостта! Това е любителска възстановка, без претенции за 100 % истинност и няма как, данните са твърде малко! С общи усилия ще се получи очаквания резултат!

   Отговор
   • 16.09.2016 в 11:56
    Permalink

    Г-н Йосифов, ако някой може да направи модела по-добре и по реален, ще бъда радостен и ще му благодаря. Ако мислите, че електроинженерите са необразовани, несериозни и нелепи много сте се объркали!

 • 16.09.2016 в 17:00
  Permalink

  Крепостта е начертана според забележките на г-н Милко Гърдев със западните и северните порти и кули. Снимки са постнати във фейсбук публикацията на страницата на вестника!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!