31 четения

За Кръстовден в Елена възстановиха черковището „Еленин гроб”

Сдружението „Единни за град Елена“ избра християнския празник Кръстовден за тържествен благослов на възстановеното черковище „Еленин гроб“. Той бе извършен от архиерейския наместник Валентин Георгиев, а на събитието дойдоха десетки граждани. В словото си зам.-кметът и председател на сдружението Йордан Димитров призова за силна вяра, християнско смирение и обич към ближните, за които ни вдъхновява Светият кръст.

Новото сдружение е сред родолюбивите инициатори за възстановяване на петте стари черковища в града. Те са правени във времена, когато в балканското градче не е имало църкви. Еленчани са ги считали за свещени места и на тях са извършвали своите обреди и ритуали.

Черковището „Еленин гроб“ се намира в местността Кръста, над автогарата, и както всички останали бе почти заличено. То и възстановеното в началото на лятото черковище „Възнесение Господне“ в старата Кисьовска махала са свързани с една от легендите за възникването на града. „Еленин гроб“ и „Самуилец“ са наречени на младоженците Елена и Самуил, чиято сватба нападнали разбойници. Много от сватбарите, кумовете и младите били избити. По тези земи по-късно възникнало селище, което в памет на своите близки заселниците нарекли на името на младоженката Елена.

Черковището е възстановено изцяло с дарения. На мястото на стария кръст е поставен нов, поляната е изчистена, засадена с декоративни храсти, поставени са пейки, чакълиран път води до святото място.

Мария СИМЕОНОВА

Снимка Петър ДИМОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!