14 четения

Майки на деца с увреждания протестираха във Велико Търново

ОКОЛО 20 МАЙКИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ИЗЛЯЗОХА ВЧЕРА НА ПРОТЕСТ ПРЕД ПАМЕТНИКА „МАЙКА БЪЛГАРИЯ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО.

Проявата им бе част от националния протест, който се проведе вчера в столицата с искане за адекватна държавна политика спрямо децата в неравностойно положение. Майките бяха категорични, че новият етап от програмата „Личен асистент“ всъщност изправя до стената повечето от родителите, които, за да се грижат за децата си, не посещават работа. Жените припомниха, че в предишния етап като лични асистенти те са получавали минимална работна заплата от 420 лв. Сега обаче тези пари са намалени до 294 лв., като работният ден вече е едва четиричасов.

„Искаме програмата „Личен асистент” да стане професия. Ние при всички положения няма да изоставим децата си, но държавата трябва да прецени, че не ги гледаме само 4 часа, за което се плаща, а по 24 часа на денонощие“, коментираха жените. Някои от тях възразиха и против новото изискване родителите да се грижат за децата си, носейки бадж, бели престилки и бели чехли. Протестиращите родители споделиха още, че са недоволни и от ТЕЛК-овете.

„За съжаление, много от дечицата са с нерешими проблеми – такова им е състоянието. И сме принудени през 2 – 3 години да се явяваме, да ги влачим по лекари и това е също част от проблема“, коментира една от майките. Протестиращите бяха категорични, че ако държавата подпомага адекватно родителите на деца с увреждания, никой не би изоставил рожбата си. Майките споделиха още, че са реалисти и искат само толкова, колкото те и децата им да могат да живеят нормално…

Е. СВЕТОСЛАВОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!