5 четения

Министър Десислава Танева похвали земеделци и животновъди от Великотърновска област

БИВОЛОВЪДСТВОТО ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКА ОБЛАСТ Е С НАЙ-ВИСОК РЪСТ В СЕКТОРА ЖИВОТНОВЪДСТВО, съобщи вчера в старата столица министърът на земеделието и храните Десислава Танева, като уточни, че относителният дял на земеделския сектор и брутната добавена стойност на областта е малко над 8%.

„Това е значително по-висок процент от националния показател, който е 5,3. Секторът има важно значение за развитието на област Велико Търново. При трайните насаждения най-голям ръст имат лозовите масиви, орехите и лешниците. Всички останали категории също имат ръст”, обясни министър Танева. Тя бе във Велико Търново за изложението „Подкрепи българското”, чиято цел е да опази и съхранявани традиционното българско производство. Според министър Танева всеки диалог със селскостопанските производители и потребителите в рамките на кампанията е ефективен. По този начин министерството получава оценка за провежданите политики до момента и в същото време нови предложения.

„Готвим и допълнителни мерки за подкрепа на местните производители по отношение на това как такива пазари да станат регулярни. За Велико Търново това би било прекрасно”, обясни Танева. Тя допълни, че организацията на подобни базари трябва да става или от местните власти, или от сдруженията на фермерите.

Министър Танева отбеляза кои са болезнените точки в българското селско стопанство. Според нея периодът в момента е най-тежък за земеделския сектор предвид ниската цена на зърното.

„Зърнените суровини са на рекордно ниски нива, но трябва да знаем, че по отношение на възможностите за производство тази година сме с рекорден добив на пшеница в цялата история. Ако цените бяха други, щяхме да имаме много добър приход. Почти в цялото животновъдство имаме ръст, с изключение на млечните говеда, където има намаление. Това е нормално, защото не са под селекционен контрол. Ние трябва да мотивираме производителите да отглеждат животни, които са под селекционен контрол. Във всички плодове и зеленчуци имаме също ръст”, обясни Танева.

Относно млечния сектор Десислава Танева сподели, че България не дава средства за намаляване на производството. Тя допълни, че инструментът, който в момента се прилага, е на Европейската комисия. Фермерите, които желаят доброволно да намалят своите производства, ще получат 14 евроцента на литър мляко. За прилагането на този инструмент са отделени 150 млн. евро и всяка молба се одобрява от Европа, а в МЗХ се подават само документи.

„След отпадане на квотите старите страни членки драстично увеличиха производството на мляко. Те се бяха готвили за този момент, знаейки, че няма да има санкции. Това допълнително дестабилизира пазара. България не може сама да излезе от такава ценова криза. Затова тази регулация е необходима за Европа”, обясни Десислава Танева.

България дава 5,8 милиона евро от общия европейски пакет за подкрепа на фермите и той ще бъде разпределен. В края на септември МЗХ ще представи на бранша своите предложения за схемите за подкрепа. А условията за разпределение излязоха на 11 септември. Инструментите трябва да подкрепят дребните фермери и тези, които спазват екологичните изисквания. Към този пакет ще бъдат предоставени и национални средства, обясни Десислава Танева.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!