17 четения

Министър Меглена Кунева: „С финансовия министър ще търсим варианти увеличението на заплатите на учителите с 10% да стане факт”

 

– Г-жо Кунева, какви са основните промени в сферата на образованието, които влизат в сила през новата учебна година?

– На прага сме на много важна година за българското образование. За първи път от 1991 г. имаме изцяло нов училищен закон. Екипът на министерството положи огромни усилия, за да изготви стандартите по него, които на практика ще го направят работещ закон. Имаме нови учебни програми и учебно съдържание, с които вярваме, че ще вдигнем нивото на обучение в българското училище. В тази връзка искам да благодаря на издателите и учителите, че бързо успяха да представят и оценят проектите за нови учебници. Действието на новия закон стартира в първи и 5 клас, които ще са първите, усетили нашата реформа. За нас е важно децата да са в центъра на образователната система, но вярваме и че учителите са онези, от които ще тръгне промяната. Затова сме предвидили постоянни квалификации и бърза писта за развитие.

– Как в действителност може да се направи връзката между нуждите на бизнеса и образованието в общините?

– Бизнесът и образователните структури трябва да са в тясно сътрудничество на общинско ниво, което да се осъществява със съдействието на администрацията и социалните партньори, функциите на общините в тази връзка са описани в Закона за професионално образование, чиито последни изменения влязоха в сила на 1 август. Задачата на местната власт е да определи потребността от кадри по професии и специалности, важни за съответния регион. Това е пряко свързано със стратегиите им за развитие. Министерството подкрепя и връзките между бизнеса и професионалното образование, затова се опитваме с всички сили да развиваме дуалното обучение. Тази година удвояваме броя на паралелките с дуално обучение.

– Отпадащите ученици с всяка година се увеличават. Какво сте предвидили в тази насока?

– Най-важното за цялата ни образователна система е да се намали процентът на отпадащите от системата деца и да се увеличи грамотността на онези, които са със слаба мотивация за учене, без значение от тяхната етническа принадлежност. В новия Закон за предучилищното и училищното образование има възможност за допълнителни консултации от учителите по общообразователните предмети и за участие на учениците в проекта „Твоят час“. Той дава възможност да се въведат редица извънкласни дейности и предмети за всички желаещи, но и за онези ученици, които, макар да нямат желание, би трябвало да бъдат включени. Разписахме също така да има задължителни летни упражнения за децата, които не се справят добре между първи и четвърти клас. Но мисля, че това, което ще даде най-голям резултат, е задължителна предучилищна подготовка – именно там децата, за които българският език не е майчин, ще получат необходимата подготовка по езика за първи клас, за да може там вече да усвоят и буквите.

– Разчитате ли да получите бюджет за увеличаване на учителските заплати?

– Не вярвам в реформи без пари, така не става. Затова, когато започне бюджетната процедура за 2017 г., аз ще поставя на масата това, което беше записано в Колективния трудов договор. Не говорим за някаква непостижима сума, 10% не са много, включително и за самите учители, но са знак, че държавата я е грижа, че има план за бъдещето, към който се придържа. Изречението „Образованието е приоритет“ не е клише, то показва зрялост на обществото и политическата класа, разбиране, че в днешния свят то е единственият ни път да имаме конкурентоспособна икономика. Да имаме здрава нация, ако щете. Искаме да имаме умни, способни деца, да виждаме как постигат все по-добри резултати на международните изследвания като ПИЗА, но няма как да го постигнем без учителите. Затова истинската политическа цел е държавата да предостави всички възможни условия на учителите. Не става въпрос само за заплати, но и за подкрепа – затова и една от осите на оперативната програма е насочена именно към квалификация на учителите.

– Смятате ли, че българското образование получава достатъчно финансиране? Както знаем, 3,18% от БВП е отделен за този сектор?

– Парите за образование никога не стигат. Това е голяма и особено важна обществена сфера. Неслучайно още с встъпването на правителството в мандат определихме образованието като приоритет и вие виждате, че за краткото време свършихме много неща. Знаете, че вече имаме оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Благодарение на нея ще дадем 350 млн. лева за наука, защото смятаме, че години наред този сектор е бил подценяван. Естествено, тези пари не могат да решат всички проблеми на българските учени, но ще бъдат добър старт за правене на фундаментални и иновативни изследвания. По оперативната програма ще финансираме извънкласни дейности, интеграцията на деца от различни етноси и приобщаващото образование. Ще се опитаме една част от предвидените дейности да се случат с пари от „Наука и образование за интелигентен растеж“. Мисля, че сме длъжници на българските учители и все още се нуждаем от 10% увеличение на заплатите им. С финансовия министър ще търсим варианти това увеличение да стане факт. Трябва да е ясно, че при формирането на бюджета всеки министър иска повече пари за ръководеното от него ведомство. Аз също ще настоявам за спазване на обещанието, че образованието е и ще бъде приоритет на държавата.

– Какво ще пожелаете за новата учебна година на учениците, учителите и родителите?

– Преди всичко да бъдат заедно. Образованието е процес, който е обречен на неуспех, ако в него не участва цялото ни общество. Затова към всяка детска градина и училище ще има обществени съвети с представители на община, държава или бизнес, на интелектуалци и родители. Заедно с директора те ще взимат решения, ще носят отговорност, но и ще контролират не само как се изразходват средствата, но и как протича учебният процес. Родителите ще бъдат включени и в оценяването на работата на директорите и учителите. А това ще се случи най-добре в полза на учениците, ако всички са заедно и се чувстват като общност.

Един коментар за “Министър Меглена Кунева: „С финансовия министър ще търсим варианти увеличението на заплатите на учителите с 10% да стане факт”

  • 15.09.2016 в 14:33
    Permalink

    Тази само директор на водопад не е била. Боже, пази децата ни.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!