111 четения

ИМА И ТАКЪВ СПОРТ. Христофор Йонов се надстрелва в Унгария със старовремски пушкала

Българи за първи път участваха в световен шампионат по стрелба с историческо оръжие

ОПЕРНИЯТ ИЗПЪЛНИТЕЛ ХРИСТОФОР ЙОНОВ СТАНА ПЪРВИЯТ ТЪРНОВЕЦ, КОЙТО УЧАСТВА В СВЕТОВЕН ШАМПИОНАТ ПО СТРЕЛБА С ИСТОРИЧЕСКО ДУЛНОЗАРЯДНО ОРЪЖИЕ. Състезанието тази година се е провело в Унгария и в него за първи път е била поканена да участва и нашата страна.

„Този спорт ми е хоби от години и се опитвам да го развивам в България. Обаче е много трудно по една проста причина – никъде в нашата страна не се продава черен барут, а с това стрелят тези стари оръжия. Но въпреки че не сме добре подготвени, решихме да отидем. Тръгнахме без никакви очаквания, поне да проучим как това хоби се развива в другите държави”, разказва Христофор Йонов. Той бил този, който събрал отбора от четирима души, защото организаторите на шампионата отправили поканата към него.

Христофор Йонов се запалил по този спорт и го превърнал в свое хоби в Австрия, където той често работи. Когато получил предложение да участват в световния шампионат, веднага звъннал на няколко свои приятели в България, за които знаел, че имат същата страст към историческото оръжие. Така за Унгария тръгнали Христофор Йонов от Велико Търново, Мартин Милчев от София, Борис Кръстев от Нова Загора и Добромир Бояджиев от Пловдив. Четиримата участвали само в няколко спортни дисциплини и в една от тях, наречена „Рейнджър”, спечелили поощрителна награда.

Българският отбор в състав: Мартин Милчев, Борис Кръстев, Добромир Бояджиев и Христофор Йонов
Българският отбор в състав: Мартин Милчев, Борис Кръстев, Добромир Бояджиев и Христофор Йонов

„И на тази награда не се надявахме, защото тръгнахме от България без оръжие. Нямахме идея, а и никой не можа да ни каже какви документи да приготвим, за да минем през Румъния и Сърбия с оръжие. Затова там ни дадоха пушки, револвери и пистолети. Благодарение на спонсора на световния шампионат – италианската фирма „Давиде Педерсоли”, имахме с какво да стреляме”, разказва Христофор. И признава, че когато събирал отбора, писал до Министерството на младежта и спорта, за да знаят управниците ни, че родни спортисти отиват на световен шампионат. Поискал от министерството поне четири еднакви тениски, но оттам му отговорили, че не са чували за подобен спорт.

„А този световен шампионат беше 27-и поред. Провежда се от 1971 г., като през година е световно първенство. Догодина има европейско”, разказва Христофор. След това уточнява, че спортните дисциплини били 30, някои отборни, други индивидуални, имало и за младежи до 18 г. Участниците стреляли с различно оръжие на 25, 50 и 100 метра, стреляли и по панички. Германците обрали златните медали в състезанието, при това доста често жените се оказвали по-добрите стрелци от мъжете.

АСОЦИАЦИЯ ПО СТРЕЛБА С ИСТОРИЧЕСКО ДУЛНОЗАРЯДНО ОРЪЖИЕ ИСКА ДА СЪЗДАДЕ В БЪЛГАРИЯ ХРИСТОФОР ЙОНОВ. Знае, че никак няма да му е лесно, но поне така ще стане възможно всички, които обичат това хоби, да могат и да тренират за състезания. „Не е проблем притежаването на оръжие. Аз имам пистолет, револвер и пушка. Те са стари и затова са на свободен режим. Обаче, за да стрелям с тях, трябва или да стана ловец и да си извадя билет, или да се зачисля към някой спортен клуб”, описва ситуацията г-н Йонов. Той бил малък, когато за първи път започнал да се интересува от история и историческо оръжие. И постепенно се научил и задобрял в зареждането на това оръжие. „Зарежда се през дулото, затова се нарича дулнозарядно. Първо се слага барутът, после куршумът. Оръжията са различни според това с какво се възпламенява барутът. Някои имат кремък, други – фитил или капса. Те възпламeняват заряда и оръжието гръмва”, разказва Христофор Йонов.

ТОВА СА ОРЪЖИЯ ОТ НАПОЛЕОНОВАТА ВОЙНА, ОТ ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА В САЩ И ОТ ВРЕМЕТО НА ДИВИЯ ЗАПАД. Стари са, обикновено отпреди 1900 г. Но работят. Организаторите на всяко състезание правят стриктна проверка на оръжието, за да гарантират безопасността на състезателите. Ако комисията удостовери, че всичко с пушките и пистолетите е наред, те влизат в състезанието.

„За съжаление, за да се упражнявам, трябва да съм в Австрия. Но се надявам да успеем да създадем асоциация, още повече че от тази година България вече е член на Световната федерация по стрелба с историческо оръжие”, допълва г-н Йонов, който е станал член на комитета към федерацията и вече участва във вземането на всички решения. Освен това е започнал да се подготвя за европейското състезание, което е в Гренада следващата година.

Дотогава обаче Христофор Йонов, който беше директор на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов”, има и поети ангажименти чак до февруари следващата година. Той ще пее в различни оперни спектакли в Австрия и Германия.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!