12 четения

Свищов се стяга за есенния си празник

Веселин Маринов, Годжи и оркестър “Канарите” ще бъдат с концерти в празничните вечери

ПО ТРАДИЦИЯ ТРАДИЦИОННИЯТ ЕСЕНЕН ПРАЗНИК НА “СВИЩОВСКИ ЛОЗНИЦИ” СЕ ПРОВЕЖДА ПОСЛЕДНИТЕ ПЕТЪК, СЪБОТА И НЕДЕЛЯ НА СЕПТЕМВРИ. „Порадвай се на есенния листопад” е насловът на първия ден от празника на дунавския град. Проявите започват на 23 септември, а първа е изложбата базар на художествена литература от издателство „БАРД“ – София. В 17.00 ч. в Художествена галерия „Николай Павлович” е откриването на традиционната изложба на свищовските художници. Тридесет минути по-късно в изложбената зала на Исторически музей е официалното представяне на репликите на златните накити от Свищовското златно съкровище. Лектори ще бъдат Марин Маринов, уредник в Исторически музей Свищов, и доц. д-р Стефан Александров от НАИМ при БАН.

Кулминацията през първия ден е от 19.00 часа, площад „Алеко”, където ще бъде официалното откриване на празниците „Свищовски лозници“. Ще бъде извършен и традиционният празничен водосвет. Вечерта ще приключи с концертна програма с участието на Веселин Маринов.

„Есенни мотиви” е насловът на втория празничен ден.

Първа проява в него е есенният лекоатлетически крос, който т.г. ще бъде на стадион „Академик” и в памет на треньора Желю Замфиров. За любителите на музиката от 11.00 ч. в Художествена галерия „Н. Павлович“ ще има матине с участието на Борислава Станчева – арфа.

Същия ден от 17.00 часа в двора на Историческия музей е премиера на книгата „НОФОФ“ (Национален отечествен фронт за освобождението на Фанагория) от Ваньо Вълчев, която ще бъде представена от Симеон Димитров. В късния следобед е футболната среща между отборите на „Академик” Свищов (ветерани) и „Асеновец“ Асеновград (ветерани). Вторият празничен ден ще завърши с концерт от 20.00 часа на площад „Алеко“. В него ще участват Йордан Йончев – Гъмзата и „Гъмза Брас Бенд“, Георги Милчев – Годжи, Борис Солтарийски, Нели Петкова и балет „Магаданс“.

„ИСКРЯЩО ВИНО ДА СЕ ЛЕЕ ОТ ИЗБИТЕ СВИЩОВСКИ” Е МОТОТО НА ПОСЛЕДНИЯ ДЕН НА „СВИЩОВСКИ ЛОЗНИЦИ“. В камерната зала при читалището ще бъде връчена наградата „Златно дунавско перо” и ще бъдат отчетени резултатите от националния поетичен конкурс „Свищовски лозници”. След това за любителите на изящната словесност е творческата среща с поетесата Оля Драева и новата й книга „Руля на вода“.

Вечерта на централния дунавски площад е традиционният празник на виното. Свищовският празник ще завърши с концертна програма с участието на състави от общината и със специалното участие на оркестър “Канарите”. Наред с културната програма за дните на „Свищовски лозници“ по традиция в дунавския град се очакват и стотици търговци. Предстои очертаването на местата в центъра на града, където те ще опънат маси. В района на бившето кино „Алеко“ по традиция ще бъдат настанени атракциите за деца, както и местата на търговците, които ще предлагат традиционната панаирна скара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!