60 четения

Скочи цената на дървата за огрев преди зимата

Повишението спрямо миналата година е с 20% заради липса на суровина

МАЛКО ПРЕДИ НАЧАЛОТО НА НОВИЯ ОТОПЛИТЕЛЕН СЕЗОН ДЪРВАТА ЗА ОГРЕВ ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКО СКОЧИХА С 20%, показа наша проверка. Миналата година по същото време кубик „метровки“ е струвал 55 лв., докато сега се предлага за 65 – 75 лв. „Затегнаха издаването на позволителни за сеч, няма суровина, а има голямо търсене. Все повече хора започват да се отопляват на дърва. Не можем да смогваме на поръчките“, коментират търговци. В базите из старата столица и региона кубик нарязани и нацепени дърва върви по 75 – 80 лв., което също е доста над цените преди миналогодишната зима, а прогнозите на търговците са, че с падането на първия сняг стойността може да достигне и 100 лв. Според представители на бранша дървесината не достига, тъй като доста от нея отива за производство на пелети или се изнася в чужбина. Строгите регулационни режими, които държавата въведе напоследък, също допринасят.

НЯМА ПРОМЯНА ПРИ ЦЕНИТЕ НА ВЪГЛИЩАТА И БРИКЕТИТЕ ОБАЧЕ

Тон руски въглища струва между 300 и 350 лв. на склад.

Предлагат се и родни въглища – бобовдолски, пернишки, бургаски. Те са с по-ниско качество и не търпят превозване на дълги разстояния, защото това ги прави непродаваеми, но има хора, които са свикнали с тях и от години ги купуват за отопление.

Обикновено едно домакинство, отопляващо цялото си жилище (или етаж от къща) на въглища, зарежда по около пет тона. За разпалване на пещта винаги е необходимо да се купят и по 2 – 3 кубика дърва.

Както и предишни години, отново много актуални остават пелетите, които са по-калорични от дървата, и отоплението с тях е по-чисто и лесно. Цената на тон пелети е около 250 – 400 лв.

СПОРЕД ИЗЧИСЛЕНИЯ НА ЕКСПЕРТИ, ОТОПЛЕНИЕТО НА ПРИРОДЕН ГАЗ ИЗЛИЗА ПО 12 СТОТИНКИ ЗА КИЛОВАТЧАС ЕНЕРГИЯ. По актуални цени на електроенергията към август тази година при хипотеза за ползване на 70 процента дневна електроенергия и 30 процента нощна средната цена за страната за киловатчас енергия излиза около 20 стотинки.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!