94 четения

Школският звънец удари за 22 411 ученици в областта

22 411 УЧЕНИЦИ ТРЪГНАХА НА УЧИЛИЩЕ ВЧЕРА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Най-малките са 1963, разпределени в 101 паралелки. По цял ден в училище ще остават 1730 деца, или това са 91% от първокласниците, което на практика означава, че те ще бъдат обхванати в полуинтернатните групи в областта.

Нови детски площадки, игрища, класни стаи, кабинети и лаборатории, униформи – това бяха част от изненадите, които директори и педагози бяха подготвили вчера, за да посрещнат децата си в училище. Най-много подаръци получиха първолаците, които навсякъде влизаха в специално украсени класни стаи и посрещнати по стар български обичай – с питка и сол от първите си учители.

Велико Търново с най-многолюден първи учебен ден

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

СУ „Емилиян Станев“

ИСТИНСКИ ЧЕТИРИЛИСТНИ ДЕТЕЛИНИ БЕШЕ ПРИГОТВИЛА ЗА ПЪРВОКЛАСНИЦИТЕ СИ УЧИТЕЛКАТА ПРОЛЕТ ПЕТРОВА, която поема поредния си първи клас в СУ „Емилиян Станев“. Два дни преди първия учебен ден тя случайно попаднала на огромна поляна, където успяла да събере точно 24 детелинки. Малчуганите й, които са бъдещи музиканти, получиха и по една вкусна меденка с рисунка на музикалния инструмент, на който започват да свирят. За тези, които ще пеят, рисунката беше микрофон.

1333-ма са учениците в най-голямата гимназия в областта – Средно училище „Емилиян Станев“. Това е и единственото училище, което предлага обучение по изкуствата още от първи клас. Първолаците там тази година са 145, разпределени в шест паралелки, като три от тези паралелки са по изкуствата – музикална, хореографска и по рисуване.

ОУ „П. Р. Славейков“

ЛИЛАВИ ТРИЪГЪЛНИ ШАЛЧЕТА ПОЛУЧИХА ВСИЧКИ ВЪЗПИТАНИЦИ НА ОУ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ“ В ПЪРВИЯ УЧЕБЕН ДЕН. Шалчетата са начало на ученически униформи, които се надяваме някой ден да успеем да окомплектоваме. Но днес от бюджета на училището можем да заделим само за шалчета, коментира вчера директорът на школото Данка Борисова. Тя, както и всички учители, застанаха на плаца до децата си, също пременени с новата униформа. Мъжете получиха вратовръзки в същия цвят.
Два са първите класове в това училище. Едната класна стая е напълно обновена и в нея всичко е ново, чак до завесите по прозорците. 4000 лв. е струвало обзавеждането.

ОУ „Бачо Киро“

НОВА И МНОГО КРАСИВА ДЕТСКА ПЛОЩАДКА БЕШЕ ОФИЦИАЛНО ОТКРИТА ВЧЕРА В ОУ „БАЧО КИРО“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Площадката е част от мащабния проект за цялостно реновиране на училищния двор. Стойността му е 85 000 лв. и средствата са изцяло от бюджета на школото. Гласувани са на педагогически съвет.

„10 нови уреда за игра, забавления и спорт сме сложили на площадката. Има и обособено място за групова работа. Площадката е предназначена за малките ни ученици – тези от първи до 4 клас, както и за малчуганите в двете ни подготвителни групи“, обяснява директорът на училището Владимир Николов.

Предстои следващата година да бъдат направени кътове за отдих, а след това и скейтборд зона.

Това е и единственото училище, което продължава да поддържа групи по вероучение в първи до 4 клас. За децата има направен кабинет по религия, затова и в проекта е предвидено изграждането на параклис.

45 г. от създаването си ще празнува тази година ОУ „Бачо Киро“. То е едно от двете големи основни училища, които обират първолаците в града. И тази година паралелките са шест.

 

 

 

 

 

 

 

СУ „Вела Благоева“

ХРИСТИЯН ХРИСТОВ Е ТАЗГОДИШНИЯТ НОСИТЕЛ НА НАГРАДАТА „ВИКТОРИЯ“, КОЯТО педагогическият колектив дава на най-добрите си ученици. В края на учебната година приза получава най-добрият абитуриент, а в първия учебен ден директорът Ангел Янчев награждава отличниците в началния и в основния етап на обучение. Тази година наградата „Виктория“ получава само Християн, който е пълен отличник и най-добре справилият се четвъртокласник във випуска. Християн има само шестици в бележника си за края на миналата учебна година, почти пълен отличник е и от националното външно оценяване.

Той е носител на редица престижни награди от национални и областни конкурси и олимпиади. Победител е в състезанието на Съюза на българските начални учители, два пъти е печелил награда в общинския конкурс за най-красива сурвакница. Рисува и участва в конкурси по изобразително изкуство, разказва за него Ангел Янчев, който тази година посрещна четири първи класа.

Старопрестолна професионална гимназия по икономика

ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАПОЧНА УЧЕБНАТА ГОДИНА И В СТАРОПРЕСТОЛНАТА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ПО ИКОНОМИКА. Бивши учители и възпитаници на гимназията, родители и представители на обществеността дойдоха, за да поздравят новоприетите ученици. Гимназията получи и много поздравителни адреси от различни институции, партньори от бизнеса и ВУЗ.

Вчера тя посрещна повече от 300 ученици, разпределени в 14 паралелки. Най-младото попълнение, новоприетите осмокласници, ще учат в специалностите „Банково дело“, „Бизнес администрация“ и „Икономическа информатика“.

Гимназията е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България, което дава възможност за изява в различни състезания по английски език. Освен това тази година в училището ще работят четири учебно-тренировъчни фирми и две учебни банки, които подготвят най-големите за практиката. За провеждане на производствена практика всички ученици имат осигурени работни места в реална среда. Ще продължи дългогодишната работа на училището по програмите на „Джуниър Ачийвмънт България”.

23-ма първокласници прекрачиха прага на СУ „Владимир Комаров” във Велико Търново
792 ученици прекрачиха прага на четирите лясковски училища

Тържествено откриване на новата учебна година се състоя в четирите общински училища – гимназията в Лясковец, началните училища в града „Никола Козлев” и „Цани Гинчев” и в Основно училище „П. Р. Славейков” в Джулюница. В първия учебен ден в лясковските училища звуча химнът и беше издигнато знамето на България, бе отслужен и водосвет за здраве и благоденствие на младите поколения лясковчани. С приветствия от кмета д-р Гецова и поздравления от директори, училищно настоятелство и поздравителни адреси от Министерството на образованието и Регионалния инспекторат започна поредната учебна година.

Общо за 732 ученици удари училищният звънец в Лясковец и село Джулюница. От тях 84 деца за пръв път прекрачиха прага на училището. В най-голямото школо „Максим Райкович” първолаците са 45, разпределени в две паралелки. Първокласниците на Миленка Николова и Светла Бонева изнесоха празнично-музикална програма, допълнена с още танцови и песенни изпълнения на по-големите ученици от мажоретния състав и училищния хор.

Начално училище „Цани Гинчев“ в Лясковец

ПЪРВАТА В ОБЛАСТТА УЧИЛИЩНА ПСИХОЛОГИЧЕСКА ЛАБОРАТОРИЯ БЕШЕ ОТКРИТА ВЧЕРА В НАЧАЛНО УЧИЛИЩЕ „ЦАНИ ГИНЧЕВ” – ЛЯСКОВЕЦ. Кметът на общината д-р Ивелина Гецова преряза лентата на новия кабинет, в който специалисти ще работят с талантливи деца и с деца със специални образователни потребности.

„Сформирахме специални екипи от психолози и педагози, следвайки промените в образователната система. Психолог ще бъде магистърът по социална психология Иван Пейчев, който има опит в работата с деца в риск и специални образователни потребности. Логопедът Соня Узунова ще проверява езиково-говорното развитие на учениците, ресурсният ни учител е Димитринка Качамакова“, представя колегите си директорът на школото Диана Петкова. И допълва, че децата в училището са 75, четири са със специални образователни потребности.
Освен с кабинета „Психологическа лаборатория”, училището може да се похвали още с изцяло обновена столова. След основен ремонт са и санитарните помещения в сградата.

ПЪРВИЯТ ЗВЪНЕЦ УДАРИ В 91 УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ В ДЕСЕТТЕ ОБЩИНИ. Шест са началните училища, 44 – основните. В областта има 21 средни и профилирани училища, 16 професионални гимназии, две помощни и три частни училища. В системата влизат още седем обслужващи звена и 79 детски градини.

В Горна Оряховица посрещнаха зайците с хляб, сол и… моркови

С ИЗДИГАНЕ НА НАЦИОНАЛНОТО ЗНАМЕ ЗАПОЧНА ПЪРВИЯТ УЧЕБЕН ДЕН В УЧИЛИЩАТА НА ОБЩИНА ГОРНА ОРЯХОВИЦА. 3123 ученици влязоха в класните стаи на общинските училища. 380 от тях прекрачиха за първи път училищния праг. Тази година първолачетата са със 17 повече от предходната. Всички първокласници от общината получиха на първия учебен ден книжка с послание от кмета инж. Добромир Добрев.

Инж. Добрев посрещна първия учебен ден заедно с учениците от ПГЕЕ „М. В. Ломоносов”, чийто възпитаник е и той самият. „Честитя празника на всички със сърдечни пожелания за здраве, любознателност и откритост за новото и съзидателното. Отстоявайте с воля и знание себе си, търсете с вяра интересното и красивото в необятния свят на науката. Бъдете горди от факта, че повече от 13 века България обединява културата на Европа и мъдростта на Изтока”, каза инж. Добрев. Ученици и учители бяха поздравени и от новия директор на училището Милена Димитрова. Тя приветства всички с първия учебен ден и им пожела на добър час в света на науката и познанието. Поздрав към присъстващите на празника отправиха учениците от дванадесети клас, както и осмокласниците, които сега постъпваха в професионалната гимназия. По традиция „зайците” бяха посрещнати с хляб и сол и… моркови. Първия учебен ден зам.-кметът Йорданка Кушева посрещна с учениците на СУ „Георги Измирлиев”. Зам.-кметът Деница Коева и секретарят на общината Анелия Димитрова удариха първия звънец в СУ „Вичо Грънчаров”, а директорът на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт, социални дейности и здравеопазване и международни връзки” Милена Николова присъства на откриването на учебната година в ПГЛПИ „Атанас Буров”.

От 1 август тази година Професионалната гимназия по хранителни технологии „Проф. д-р Асен Златаров” в Горна Оряховица вече е общинско училище. Във всички общински училища и детски градини в общината са доставени безплатните учебници и учебни помагала, както и задължителната училищна документация. В трите средищни училища – в Драганово, Върбица и Поликраище е осигурен транспорт за пътуващите ученици.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!