8 четения

Аудиотерор. Хъркането е най-досадният звук

Съпружеският кошмар – хъркането, е начело в класацията на най-досадните звуци, изготвена по случай неотдавнашното честване във Великобритания на първия Национален ден на тишината и спокойствието, пише в. “Дейли мирър”. Шестдесет на сто от участниците в допитването не крият, че най-смущаващият шум за тях е хъркането на половинката им. Следват мляскането, кучешкият лай, барабаненето с пръсти по дъска или бюро и шумното сърбане на течност от чаша. В Топ 10 на досадните звуци попадат също автомобилните аларми, шумните мотоциклети, разговорите на висок тон по мобилен телефон, ранното запалване на автомобилен двигател и бебешкият плач. Сред най-дразнещите звуци, намерили място в Топ 50, са песните “Baby” на канадския изпълнител Джъстин Бийбър и “Gangnam Style” на корейския рапър Сай, както и парчето “Crazy Frog”.

Анкетата разкрива още, че 84 процента от хората се радват на едва 10 минути тишина и спокойствие дневно. Шумната среда до такава степен затормозява индивидите, че много от тях биха плащали, за да чуват единствено “звука на тишината”.

“Дразнещият шум е един от големите кошмари на съвременния живот. За беда повечето досадни звуци ни съпътстват у дома, независимо дали идват от хъркащия до нас партньор или от центрофугиращата пералня, когато искаме да гледаме любимото си предаване по телевизията. Лошото е, че няма как да се спасим от тях. Единственото, което можем да направим, е да потърсим начини поне за кратко да се отърсим от заобикалящите ни шумове”, казва говорител на компания “Уърлпул”, по инициатива на която е учреден Националният ден на тишината и спокойствието.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!