11 четения

Енергото вече проверява електропроводите си с дронове

Енергийният оператор „Енерго Про“ въвежда нова високотехнологична практика за инспектиране на електропроводите си в областта чрез облитане с дрон. Методът съкращава времето и средствата за обход на съоръженията, особено в труднодостъпни райони с пресечени терени.

След експертен инженерен анализ на въздушната мрежа в Североизточна България компанията стартира пилотно обследване на няколко електропровода в община Свищов, което се прави за пръв път у нас. Първа e въздушната електрическа линия 20 kV от подстанция Свищов. Дължината на извода е приблизително 48 километра и захранва с електроенергия селата Царевец, Хаджидимитрово, Совата и Козловец.

Обследването на линията по извод Совата има за цел да се извърши одит на техническото състояние на обектите от мрежата и да се изследва необходимостта от реконструкции на съоръженията. Целта на проекта е да се идентифицират в течение на няколко часа местата, които се нуждаят от ремонти, както и да се събере информация, необходима за инвестиционната програма в района. Инспектирането на обектите с дрон е част от подготовката на мрежовите съоръжения за работа при зимни условия.

Един коментар за “Енергото вече проверява електропроводите си с дронове

  • 19.09.2016 в 13:11
    Permalink

    За Дронове енергото има пари, а да оправи мошноста на тока в Присово по кратните къщи за да не горят уредите на хората няма пари. Похвална новина.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!