11 четения

ЗАД РЕКЛАМНОТО ЛУСТРО. Домати зад Паметника на обесените, безчинстващи цигани, нощни джигити – и това е В. Търново

ДОМАТИ РАСТАТ СВОБОДНО В ГРАДИНКАТА ЗАД ПАМЕТНИКА НА ОБЕСЕНИТЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Мястото е основен туристически маршрут и край него ежедневно преминават гости на града, които не пропускат да запечатат на фотоапаратите си необичайната гледка. Този и доста други проблеми, широко дискутирани в местните форуми, „Борба“ провери на място.

Според живущи в съседство на емблематичния паметник, наскоро тук е имало авария на ВиК. „Мястото бе кална река и така стоя дълго в разкопки. Едва наскоро го ремонтираха, но неотдавна, незнайно как, поникнаха домати, скоро ще има и реколта“, разказа Ирина Николова, която държи малък магазин на десетина метра от импровизираната зеленчукова градина в централната част.

Машина за кафе в парк „Дружба”, правен по европейски програми
Машина за кафе в парк „Дружба”, правен по европейски програми

Напук на всички европейски директиви пък само преди броени дни се появи кафемашина в обновения с евросредства парк „Дружба“. Обществеността подложи на унищожителна критика разполагането й точно на това място независимо от факта, че в близост има доста заведения. Недоволството бе и за това, че европарите, изразходвани за парка, автоматично забраняват разкопаването му и развиването на търговска дейност за период от 5 години, коментира Цветомир Енев.

БЕЗЧИНСТВАЩИТЕ ЦИГАНИ В КВ. „ЗОНА В“ СА ДРУГ СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ ЗА БОЛЯРСКИЯ ГРАД. Преди няколко години общината ги извади от бараките и им даде чисто нови апартаменти. Ежедневни запои, безчинства и безобразия са запечатани в множество клипове, качени в интернет. Един от тях, в който се вижда как пияни цигани крещят под звуците на кючеци в ранния следобед, бе предоставен и на в. „Борба“. Според авторката му Иванка Трифонова мургавите обитатели на общински жилища в „Зоната” имали и честа практика да се хвърлят пред преминаващите коли, след което да изнудват шофьорите да им плащат, за да не викат полицията и да се стига до съд.

РИСКОВАНИ СЪСТЕЗАНИЯ С КОЛИ И МОТОРИ И ДРИФТОВЕ ДАЖЕ ПОСРЕД БЯЛ ДЕН СЪЩО ТОРМОЗЯТ ВЕЛИКОТЪРНОВЦИ. Гонките като по чудо не са взели жертва досега, а участниците се отървават само с травми и огънати ламарини на возилата. Социалните мрежи са пълни с ужасяващи клипове и снимки от надпревари по великотърновските улици, които са правени както от участници в тях, така и от възмутени граждани. Почти всяка нощ обитателите на най-големия квартал „Бузлуджа“ нямат и миг покой от рев на двигатели и свистене на гуми. Своеобразни писти тук са двете централни улици „Христо Донев“ и „Георги Живков“. „Не можем да мигнем от шума от гонките. Има легнали полицаи, но те се ползват по-скоро като стартов и финален маркер. Единственият шанс да няма такива гонки е засилено полицейско присъствие. През няколко дни поправят бордюри и мантинели, не знам още как не е загинал някой“, коментира Христо Петров, който е публикувал и протестно писмо в профила на кмета Даниел Панов във Фейсбук.

ГОНКИТЕ И ДРИФТОВЕТЕ СЕ СНИМАТ С ТЕЛЕФОНИ и по двете кръгови кръстовища, за да се докаже „смелата проява”, след което се качват в интернет. Клиповете в социалните мрежи са десетки, а съвсем наскоро един от тях е качен даже в страницата на кмета на Велико Търново. Вече е създаден и специален таг във Фейсбук от мястото на събитието, който е наречен с красноречивото име „Писта „Кръговото“.

Едни от най-опасните кадри са заснети само преди броени дни на кръстовището пред самата община. На тях се вижда как бял спортен „Нисан” и мотор правят „слънца” (вид опасна каскада, изпълнявана в кръг). Веднага след това гонките продължават по главните улици „В. Левски” и „България”.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

9 коментара за “ЗАД РЕКЛАМНОТО ЛУСТРО. Домати зад Паметника на обесените, безчинстващи цигани, нощни джигити – и това е В. Търново

 • 19.09.2016 в 12:41
  Permalink

  Кръстовището пред общината е любимо място за показно шофиране на комплексарчета. Особено ако Джеронимо е пълно..Тогава гъзарията е максимална

  Отговор
 • 19.09.2016 в 13:07
  Permalink

  Уникален град, уникален кмет, уникален общински съвет!

  Отговор
 • 19.09.2016 в 13:27
  Permalink

  Важното е наши фирми да вземат поръчките,сега гласим бат Пешо ХристУв да вземе 11 милиона ,дотогава вие си разбивайте колите по ул’Васил Левски“ за която има пари ама чакаме да нагласим наш човек да я прави. Румбата колко пари окраде някой ,нещо да му е казал…..като е съгласен материала, ще го правим сам да си говори. Важното е поръчките да са към наши фирми ,другото преди избори……

  Отговор
 • 19.09.2016 в 14:08
  Permalink

  И в парка на триъгълника има кафемашина, но за нея нищо не пишете?

  Отговор
 • 19.09.2016 в 16:43
  Permalink

  Във В.Търново много представители на властта са за прокуратурата, но нищо никой не предприема! Защо ли е така…….? В общината пък, е върха на айсберга!

  Отговор
 • 19.09.2016 в 16:53
  Permalink

  Уж всичко ни беше наред, уж голям просперитет пък то май не било точно така, реалността нее такава каквато ни я представят управниците и медиите ….

  Отговор
 • 19.09.2016 в 21:16
  Permalink

  Евтин PR и прах в очите на хората- това е местната власт в Търново.

  Отговор
 • 19.09.2016 в 23:46
  Permalink

  Дрън-дрън, че пляс… „Слънцата“ били вид опасна каскада, ама друг път! Това просто значи да занасяш задната част на колата с мръсна газ и въртене на гуми на място при минимално сцепление на задните гуми, да вдигаш много шум, пушилка и да оставиш черни дири по асфалта. Кое точно му е опасното, колата си е на четири гуми, само се върти?! Имали бол пари за гуми, пилили ги на асфалта… Ама ръсят се тука едни бисери в статиите…

  Отговор
 • 20.09.2016 в 17:40
  Permalink

  „И в парка на триъгълника има кафемашина, но за нея нищо не пишете?“

  Има, макар и в края. Ама в същия парк има и един „извор“ от който вече поне 5 години денонощно „извира“ вода и тече надолу по улица Толедо. Дори на Google streetview се вижда.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!