8 четения

Парка „България в миниатюри“ под Балдуиновата кула май няма да го бъде…

Министерството на културата бави одобрението за новата атракция на Велико Търново

НОВАТА АТРАКЦИЯ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО – ПАРК С МИНИАТЮРИ НА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКОТО НАСЛЕДСТВО НА СТРАНАТА, няма да се реализира тази година. Причината е прозаична – от Министерството на културата моткат становището си по проекта вече пети месец, а с настъпването на есента строителството става невъзможно. Местният парламент вече одобри инвестицията, която искат да направят украинците Александър и Наталия Меншикови. Тепърва Община В. Търново трябва да прави и конкурс след одобрението на ведомството на Вежди Рашидов и процедурата ще се проточи още повече, което съвсем е напът да разколебае инвеститорите. В района общината е проектирала също изграждането на паркинг, както и бъдещо възстановяване на портата на Царевец до Балдуиновата кула. Още в началото на май украинците се срещнаха с управата на старопрестолния град и общински съветници, пред които бе представена идеята за атракционния комплекс, като предложението е той да бъде изграден върху 15 декара парцел в района под Балдуиновата кула. Инвестицията се очаква да бъде за около 2 милиона евро.

„Всяко създаване на нов туристически обект е предпоставка за увеличаване на туристическия поток във Велико Търново и за удължаване на престоя на гостите на града. Още при обсъждането на идеята с Регионалния исторически музей сме дискутирали въпроса за терена под Балдуиновата кула. Ако при реализацията на проекта бъде открита археология, тя ще бъде проучена и експонирана в самия парк”, коментира кметът Даниел Панов и подкрепи начинанието, което обаче е напът да пропадне. В близост до терена е новооткритият манастирски комплекс, дело на археолога проф. Хитко Вачев. Смята се, че под Балдуиновата кула се е намирал царският манастир „Света Богородица Одигитрия” или „Успение на Света Богородица”, съществувал по времето на Второто българско царство. Паркът „България в миниатюри” ще даде възможност на туристите да разгледат на едно място емблематични исторически и архитектурни шедьоври в страната. Макетите ще са общо 80 на брой в мащаб 1:35. Реализацията на първия етап може да отнеме по-малко от година. Сред миниатюрите на знакови исторически и природни забележителности са крепостта Царевец и паметникът на Асеневци във Велико Търново, храм-паметникът „Александър Невски” и сградата на Народното събрание в София, катедралата „Успение Богородично” във Варна, Античният театър в Пловдив. Заложени са също макети на крепостта Баба Вида, Асеновата крепост, Бачковския и Рилския манастир, Паметника на свободата на връх Шипка, храмове в Несебър и др.

С. МАРИНОВ

6 коментара за “Парка „България в миниатюри“ под Балдуиновата кула май няма да го бъде…

 • 19.09.2016 в 13:06
  Permalink

  Ако наистина трябва да се прави този кичозен проект има толкова много други места в нашия град.Тези куклени къщички са по удачни да се намират в някой развлекателен детски парк.Френк хисар е пълен с история и археология.Няма начин древните да не са обърнали внимание на този райски кът. Струва ми се ,че новооткрития манастир е само началото на един голям , красив и богат град.

  Отговор
 • 19.09.2016 в 13:11
  Permalink

  Няма място за такава бутафория под такова уникално място като Царевец.Да си намерят друг терен

  Отговор
 • 19.09.2016 в 13:32
  Permalink

  Невероятно е какво се подмята във публичното пространство, наред със бутафорните кукли и умопомрачителният макет на кон на входа на крепостта….Мислех си че след краха на идеята за бронзовата къща, тръскащото се в дупките празно туристическо влакче и ръждавейките в центъра представени за върха на авангардното изкуство съм видял цялата програма но не би…

  Отговор
 • 19.09.2016 в 14:47
  Permalink

  Първо оправете инфраструктурата в града нещастници! Само се чудите какви глупости да измисляте. Две педи град и не можетеда го поддържате, ами , ако беше с размерите на Пловдив или Варна , щеше да е джунгла сигурно.

  Отговор
  • 19.09.2016 в 23:38
   Permalink

   Тя пък Варна цъфнала и вързала откъм улици и инфраструктура… Асфалтираха си големите булеварди и дотам. Направиха няколко кръгови по девненския път, ама и те не са много стока, има дупки и вълни, пък малките им квартални улички са пълна скръб – дупка до дупка и пълни с коли, да се разминеш на „една боя разстояние“. В пиков час сутрин и вечер не можеш да я прекосиш повече от час, по-бързо ще стигнеш от Шумен до Варна, отколкото от единия край на Варна до другия. Единственото, по което си приличаме с Варна е, че и двата града са пренаселени с коли и шофьори-идиоти.

   Отговор
 • 19.09.2016 в 20:32
  Permalink

  Хубаво е да има атракции, две мнения няма, но нека наистина се съгласува всичко, за да избегнем кичозността, която все повече ни заобикаля. Това нее лоша идея с макетите, но според мен и на Трапезица нее лошо да се обърне малко внимание, купуваш билетче, качваш се и освен прекрасна панорама нищо друго няма …

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!