60 четения

„Цигански барон” излиза на търновска сцена

ОПЕРЕТАТА „ЦИГАНСКИ БАРОН” НА ЙОХАН ЩРАУС Е НАЙ-НОВОТО ЗАГЛАВИЕ НА МУЗИКАЛНО-ДРАМАТИЧНИЯ ТЕАТЪР „КОНСТАНТИН КИСИМОВ” ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Премиерата на любовната история е на 21 септември в 19 часа в голямата зала на театъра.

На сцената публиката ще види как се противопоставят два свята – единият на властта в лицето на граф Хомонай и граф Карнеро и вторият на веселите цигани. На този фон се развива и любовната история на Сафи и Шандор Баринкай.

Екип от Националния музикален театър „Стефан Македонски” в София е работил над новото заглавие. Режисьор на спектакъла е Юлия Маринова, диригент е Игор Богданов, а хореограф – Катя Богданова. Над сценографията и костюмите работи Лидия Къркеланова.

Декорите и сюжетът пренасят публиката в края на XVIII – началото на XIX век. Зрителите ща наблюдават автентичен унгарско-цигански фолклор. В спектакъла участват оркестърът, хорът и балетът на театъра, както и танцьорите от ансамбъл „Искра” при читалище „Искра”.

Ролята на Сафи е поверена на Миряна Калушкова и Доротея Доротеева, а като Чипра на сцената ще излезе Зорница Димитрова. В образа на Баринкай се превъплъщават Момчил Караиванов и Пламен Долапчиев. Като Коломан Жупан публиката ще види Иво Йорданов и Виктор Терзийски. Мария Павлова и Мирела Ябанджиева изпълняват ролята на Арсена.

На 29 септември постановката ще бъде представена в Габрово, а втората премиера на търновска сцена ще бъде на 6 октомври. След това „Цигански барон” тръгва на турне в страната и ще се завърне във Велико Търново през ноември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!