114 четения

В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ”. Пускат на публичен търг през есента недовършения хирургически блок

Д-р Стефан Филев: „Парите от сделката ще са за нова болница и за нищо друго”

пустеещият от 30 години и недовършен хирургически блок е оценен на 5,5 млн. лв., А ПАРИТЕ ОТ ПРОДАЖБАТА МУ ЩЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА НОВА БОЛНИЦА И ЗА НИЩО ДРУГО, информира вчера специално за „Борба“ директорът на областната лечебница д-р Стефан Филев. Според него до есента ще бъде пуснат и самият търг, паралелно ще се продаде и неизползваемата парова централа, която се намира зад бензиностанцията на OMW в посока София.

„Искаме да проведем напълно прозрачен търг, за който са поканени всички медии и заинтересовани от случващото се граждани. Наредил съм да се планират така условията, че никой да не постави под съмнение процедурата, след като Общото събрание и всички акционери ми делегираха права. Не искам да има никакви спекулации по темата, защото всичко, което се случва с болницата на Великотърновска област, е с голямо обществено значение. Така например депозитът за участие ще е поне 2,7 млн. без ДДС, а кандидатите трябва да са с бизнес история, а не случайни прекупвачи и рекетьори по търгове. Идеята е да се пресекат всички спекулации и опити за извиване на ръце, каквито, за жалост, обичайно има по такива процедури“, бе категоричен д-р Филев. Той допълни още, че нуждата от изграждане на ново болнично крило и сливането на Новата и Старата болница е изключително належаща, защото в момента загубите от транспорт и цялостна логистика надхвърлят 600 хил. лв. годишно.

„Заради отдалечеността на двете бази не можем да покриваме основни медицински стандарти. Нямаме избор, освен да ги слеем. Така например, ако пациент изпадне в клинична смърт в ортопедията, която се намира „горе“, в Стара болница, трябва да го транспортираме до тук в реанимацията, а знаете, че светкавичната реакция в такива случаи е важна“, обобщи медикът.

МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ИМА ИЗГОТВЕН ИДЕЕН ПРОЕКТ ЗА НОВ БОЛНИЧЕН КОРПУС, КОЙТО ЩЕ Е С ТОПЛА ВРЪЗКА КЪМ СЕГАШНАТА СГРАДА и ще бъде разположен вляво от нея, там, където в момента има блато и джунгла от саморасла растителност. Веднага след като бъде реализирана продажбата на изоставения хирургически комплекс, се стартира процедура по същинското проектиране и изграждането му. Тук ще бъдат прехвърлени всички отделения от Старата болница, за да се събере цялата база на едно място и да не се губят повече средства. „Запазваме целия двор, хеликоптерната площадка за спешни случаи, паркингите и подходите от север, за които, знаете, че имаше предложения да се продадат. Тъй като изграждането на паркове и ремонтите не са в нашите правомощия и нямаме право да харчим средства за това, се надявам акционерите – общините и държавата, да набавят средства за облагородяване на тази зона, която е важна за града и за самите болни“, обясни още д-р Филев. Междувременно ръководената от него лечебница, независимо от трудностите, постига стабилни финансови резултати. За последното шестмесечие търговското дружество реализира печалба от почти 360 хил. лв. Само за сравнение – областната болница „Д-р Тота Венкова“ на съседно Габрово е с толкова на минус.

ПАРАМЕТРИТЕ НА СДЕЛКАТА:

Девететажният недовършен хирургически комплекс стърчи неизползваем повече от 30 години, а край него са се образували блата, сред които се разхождат даже лисици. Според експерти съдбата на пустеещата сграда трябва да бъде решена час по-скоро, защото вече е застрашена от самосрутване. Целият терен с лице на ул. „Краков“ е с площ 18,9 дка. Освен от недовършения хирургически блок областната болница ще се освободи и от терен с площ от 1,4 дка, на който се намира паровата централа на здравното заведение. Тази земя пък е разположена зад бензиностанцията на OMW в посока София. Оценката на този имот е 180 хил. лв. с ДДС. Мераклиите за имотите ще надигат от тази начална цена при адекватна стъпка за наддаване. “Борба“ ще информира своевременно за всичко случващо се по темата, за което има и уверението на д-р Стефан Филев.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

2 коментара за “В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ”. Пускат на публичен търг през есента недовършения хирургически блок

 • 20.09.2016 в 13:06
  Permalink

  Никъде не се споменава и дума за съдбата на терените и сградният фонд в Стара болница след евентуалното сливане.Пълно информационно затъмнение…Според градоустройственият план, терена е със статут само и единствено за здравни дейности но в момента там се помещава практически всичко от автосервизи до импровизирани жилища на клошари…

  Отговор
 • 20.09.2016 в 13:30
  Permalink

  Защо не продадат „Стара болница“, вместо да „нащърбват парцела на „Нова болница“? Кой ще купи изоставения строеж заради строежа и да направи в него болница? Всичко е заради златния терен.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!