84 четения

Изложба „Мистерията на нишката“ в Елена представя котленски килими и народни носии

Впечатляваща изложба „Мистерията на нишката“ е уредена в изложбената зала в къщата музей „Иларион Макариполски“ в Елена. Инициативата е на Музея на Възраждането в града и общината по повод Европейските дни на наследството. Подредени са ръчно тъкани килими от Ана Стефанова и Пенка Ножарова и народни носии от колекцията на Светослав Петров.

Директорът на музея Иванка Сиракова, която откри изложбата, подчерта, че всички експонати носят белега на едно далечно и не толкова далечно време. Двете жени са майсторки на котленски килими, запленени от хубостта им доста назад в годините. От случайна среща с котленки преди 40 лета тръгва нишката на красивите килими, които не само тъче Ана Стефанова, но и грижливо съхранява. За насноваването на първия килим кани жени от Котел. Те й дават първите традиционни модели, а след време еленчанката създава и свои. Отново случайността среща Пенка Ножарова от Буйновци с Ана и сестра й Мария. Двете първи й показват как става тъкането на прочутите килими. После всяка една през годините създава своите образци с комбинации от шарки и ярки цветове – червено, синьо, жълто, зелено. С въображение и усет към традициите всяка майсторка изработва халища, губери, черги, пана, торби, които също могат да се видят в изложбата.

Тя оживява с народните автентични носии от различни етнографски райони на страната, събирани, поддържани и обогатявани с много любов и търпение от 26-годишния Светослав Петров от Елена. Когато е на 12 години, получава първото дарение за своята колекция – красива женска престилка от 1863 г., с която много се гордее. Колекционерът вече притежава около 30 народни носии, 13 от тях са в изложението и грабват посетителите със своята уникалност. Самият той заедно с уредника в музея Елена Иванова са изпипали всеки детайл от изложбата и това допълва приятните впечатления от нея.

Мария СИМЕОНОВА

Снимка: авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!