30 четения

С водосвет и тържество започна втората учебна година в Медицинския филиал

С ВОДОСВЕТ, ОТСЛУЖЕН ОТ ОТЕЦ СЛАВЧО, ЗАПОЧНА ВТОРАТА УЧЕБНА ГОДИНА В МЕДИЦИНСКИЯ ФИЛИАЛ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. 20 медицински сестри и 20 акушери са приети и тази година във висшето училище и ще се обучават в продължение на четири години. Вчера те бяха посрещнати от директора на филиала доц. Диана Димитрова и зам.-директора Даниела Тасева. На церемонията присъстваха и много гости от общината и Общинския съвет, от съсловни организации, както и от болниците във Велико Търново и Севлиево.

„Тази година кандидатите бяха предимно току-що завършили дванадесетокласници, а не като миналата година завършили в предишните години момичета и момчета или такива, които вече имат друга професия. Предстои им да учат четири години, за да станат добри специалисти. Обучението за тези професии е така конструирано, че още от първи курс нашите студенти влизат в лечебните заведения и учат най-важните си уроци в практиката“, обяснява директорът на филиала във Велико Търново доц. д-р Диана Димитрова. След това допълва, че и двете професии са регулирани, такива са и програмите, по които студентите учат. Учебните дисциплини са съобразени с „Единните държавни изисквания”, които пък са стандартизирани с европейските изисквания в тази сфера. Затова и дипломите, които студентите на филиала ще получават, са признати в Европейския съюз.

„Освен това няма никакво значение дали учат тук или във Варна. Програмите са еднакви, предметите – също. Лекторите идват от Медицинския университет, всички са хабилитирани и преподаватели с опит и сериозен стаж зад гърба си. Упражненията се водят от трима асистенти, които са местни кадри, и те също не са случайни, а са с много години работа като старши сестри и главни акушери“, обяснява доц. Димитрова. Всички интересни и важни лекции, които студентите във Варненския медицински университет слушат, са достъпни онлайн и в реално време и за търновските им колеги. Това е възможно благодарение на интерактивните дъски, с които залите във филиала са оборудвани. Те позволяват студентите в старата столица да присъстват в реално време на лекциите във Варна, дори да задават въпроси към доцентите и професорите, които са зад катедрата там.

Йоана Браткова влиза с най-висок успех сред акушерките. Тя е успяла да постигне бал от 23,67 от максимален 24. Сред медицинските сестри първа по успех е Михаела Христова, която влиза с бал от 22,01.

„Имам порок на сърцето и когато съм бил малък, лекарите са ме спасили на косъм. Затова сега искам да стана добър в тази професия и да помагам на хората“, каза единственият мъж, приет в търновския медицински филиал, Добромир Никифоров от Полски Тръмбеш.

С. БОЯНОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Един коментар за “С водосвет и тържество започна втората учебна година в Медицинския филиал

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!