110 четения

С изложба на добруджански носии завършиха семейните съботи в музея в Горна Оряховица

ХАРАКТЕРНОТО ОБЛЕКЛО ЗА ДОБРУДЖАНСКАТА ЕТНОГРАФСКА ОБЛАСТ ПОКАЗА В ИЗЛОЖБА В ПОСЛЕДНАТА СИ СЕМЕЙНА СЪБОТА ИСТОРИЧЕСКИЯТ МУЗЕЙ В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Изложбата е четвъртото събитие от поредицата „Традиционна българска носия”. Експозицията е съвместна инициатива на музея и народния певец Петър Георгиев, които това лято запознаха посетителите с характерното народно облекло от различните области на България.

В експозицията има подбрани запазени народни костюми предимно от региона на Силистра с различно предназначение – според възрастта и пола на своите носители. Интересен е фактът, че в този край възрастните хора все още предпочитат да обличат своите носии – всекидневни за делниците и официални за празник и черква. Голяма част от облеклата в изложбата са подарени от Мария Желева от с. Професор Иширково. Дрехите са шити от нея или запазени от нейната майка.

С това събитие Историческият музей и Община Горна Оряховица се присъединиха към Европейските дни на наследството, които ще се проведат в цялата страна през септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *